Rekordmånga till fjällen på lovet

RESA

Fullbokat nästan överallt - men det finns ströplatser

Svenska fjällen går mot en rekordsäsong.

Det mesta är fullbokat – men än finns det hopp för dig som vill fira sportlov med skidåkning.

Aftonbladet Resa har kollat bokningsläget.

Kanonfint vinterväder, svag krona och osäkert världsläge gör att både svenskarna och utlänningar drar till fjällen. Fast själva vill skidanläggningarna gärna tro att det är deras egen förträfflighet som i år har lockat rekordmycket folk.

– Av förra årets gäster sade 96 procent att de var nöjda eller mycket nöjda, och 80 procent ville komma tillbaka. För branschen är det extremt höga siffror, säger Torbjörn Wallin, marknadschef för Idre Fjäll.

Två miljoner åkare

De svenska fjällen har haft bra säsonger de senaste två åren och ser en uppåtgående trend. I år räknar man med två miljoner skidåkare i backarna.

– Någon Stenmark-boom blir det nog aldrig igen, men svenska framgångar som Anja Pärsons påverkar också intresset för vintersport, säger Niclas Sjögren, anläggningschef för Sälenstjärnan i Tandådalen och Hundfjället som jublar över fler bokningar än någonsin.

– Det ser enormt bra ut.

Avbokningar kan komma

Men den som överraskas över att det redan är sportlov ska inte ge upp. Det finns hopp om att få plats på alla de populära skidorterna i sista minuten.

– Det finns två möjligheter. Antingen kan man hoppas få plats i ett liftnära boende eftersom det alltid kommer avbokningar på grund av till exempel sjukdom. Eller så kan man ta en restplats lite längre bort. Ju längre från liften man kan tänka sig att bo desto lättare är det, säger Anna Lindstedt, informationschef på Skistars anläggning i Åre.

Ring anläggningarna och hör om det kommit in några avbokningar, eller kolla på deras hemsidor där bokningsläget uppdateras löpande.

Sportlovet infaller olika veckor i olika delar av landet.

Åsa Erlandson

ARTIKELN HANDLAR OM