Fem olika priser - för exakt samma biljett

RESA

Det kan skilja upp till 1000 kronor mellan resebyråerna

Titta på tabellen här intill.

Samma resa till London har fem olika lägstapris - och det skiljer nästan en tusenlapp.

Aftonbladet Resa reder ut varför.

Foto: 1 820 kronor eller 2 732? Så mycket skiljer i pris för samma biljett med British airways - beroende på var du bokar den.

Hur priserna sätts på flygresor är ingen vanlig snårskog, utan en hel djungel. Därför tog vi hjälp av Ulla Nilson på IATA, flygbolagens samarbetsorganisation, med 22 års erfarenhet i branschen. Inte ens för ett proffs som hon är det glasklart.

- Det här är en hel vetenskap, säger hon.

Regler sänker priset

De tre största skälen till att samma resa har olika pris är:

Olika avtal. Resebyråerna som säljer flygbiljetter har förhandlat fram olika priser med flygbolagen vilket avgör vad du får betala som kund.

Olika regler. "Du måste stanna borta natt mellan lördag och söndag och vara borta i minst en vecka och""

Ju fler regler en resa har, desto billigare är den. Det är därför affärsresenärer betalar så mycket för sina resor - flexibiliteten kostar.

Ibland spelar det även stor roll vilken tidpunkt du bokar. SAS har exempelvis tre veckors förköp på sina billigaste biljetter till London.

Yield-management. Facksnack för att pumpa ut så mycket pengar som möjligt från varje flygplan.

- Antalet flygstolar är uppdelat i olika prisklasser. Om man har bra beläggning med affärsresenärer kan man fylla upp med turister som betalar mindre, säger Ulla Nilson.

14 olika priser

Resebyråerna tar dessutom ut en förmedlingsavgift på ungefär 100-300 kronor, vilket också påverkar slutpriset på resan.

- Det är den ersättningen vi lever på. Flygbolagens priser är en djungel, då är det kanske värt att betala 100 kronor för att få alla alternativ som finns i stället för att sitta och leta själv, säger Cecilia Verner, vd på Väsby resebyrå i Upplands Väsby.

- En duktig resebyråtjänsteman har total överblick och letar fram det bästa alternativet.

Själv hittar hon 14 olika priser för samma SAS-flygning till London i sin databas.

- Ett flygbolag kan bestämma sig för att sälja tio biljetter till det allra lägsta priset, sedan går man upp en nivå. Men planet behöver inte vara fullt även om de billigaste platserna är slut, säger hon.

Svårt att jämföra

- Få produkter är så svåra att jämföra som flygpriser. För en resa kan det finnas upp till 150 olika prisalternativ och kombinationer, säger Stefan Melander på internetresebyrån Easy T.

Innebär det att man måste vara superaktiv för att hitta lägsta priset?

- Ja. Det är inte som att köpa en sko för 500 kronor. Plötsligt sitter någon i USA och släpper en bokning och då blir resan billigare här i Sverige, säger Stefan Melander på Easy T.

Åsa Erlandson

ARTIKELN HANDLAR OM