Sopbråk på Korfu – avfall kantar gatorna

avJenny Alexandersson

Foto: Getty/TT
Korfu har stora problem med sin sophantering och avfall har dumpats på gatorna och på en olaglig deponeringsanläggning.

Ett sopbråk pågår på den grekiska ön Korfu efter att myndigheterna dumpat sopor på en illegal plats nära semesterorten Kavos. Avfall har även dumpats utmed gatorna.
Nu verkar man hittat en lösning på problemet och borgmästaren lovar att gatorna ska vara fria från sopor inom tio dagar.

Konflikten mellan myndigheterna på Korfu och lokalborna startade när den officiella deponeringsanläggningen vid Temploni på norra delen av ön nådde sin maxkapacitet tidigare i somras. Sopor började istället att dumpas på en plats vid Lefkimmi på den södra delen. Myndigheterna flyttade 80 000 ton avfall från Temploni till Lefkimmi trots att den nya deponeringsanläggningen pekats ut som illegal av EU.

– Jag tvingas använda den här deponeringsanläggningen eftersom jag inte har några andra legala platser att förvara avfallet, säger Korfus borgmästare Kostas Nikolouzos till The Telegraph.

Kraftiga protester

Lokalbefolkningen i Lefkimmi har protesterat kraftigt mot att soporna dumpas i deras område. Protesterna och demonstrationerna har lett till att polisen ökat sin närvaro i området och de har anklagats för att använda tårgas och gummikulor mot protestanterna. Avfallsplatsen ligger nära den populära turistorten Kavos semesteranläggningar och 22 vattenbrunnar.

– Det finns en risk att området blir förorenat och vattnet förgiftat. Det här är vatten som turisterna använder för att tvätta sig i, borsta tänderna med och slutligen även badar i när det rinner ner i havet, säger Yiannis Pandis, kommunsekreterare i Lefkimmi.

Problem med avfallshanteringen

Pandis kritik mot myndigheterna är hård. Han menar att Korfu fått bidrag från EU för att säkerställa en funktionsduglig infrastruktur för sopor på ön, men att de misslyckats att använda pengarna till vad de var ämnade för.

Korfu har haft problem med sin avfallshantering tidigare och man är rädd att soporna ska påverka turistnäringen på ön.

– Vi har inga gäster i Kavos-området men för cirka tre veckor sedan gjordes en insats mot skräpet på gatorna, säger Clara Larsson, pressansvarig på Apollo.

Rensar gatorna

Korfus borgmästare säger i ett pressmeddelande att de sedan i fredags jobbar 24 timmar om dygnet för att rensa gatorna från sopor. Inom tre till fyra dagar ska gatorna vara fria från avfall och senast inom tio dagar ska hela ön vara rensad.

– Vi är medvetna om sopproblemet på Korfu. Vi arbetar med lokala myndigheter för att lösa problemet för att hålla Korfu rent. På TUI:s hotell har det inte varit några problem, säger Magnus Hüttenberend på TUI.

På Ving som också har charterresor till Korfu bekräftar man att sophanteringen har gett resultat.

– Enligt borgmästaren har man hittat en lösning för sophanteringen på Korfu och vägarna har sedan dess städats successivt, säger Charlotte Hallencreutz på Ving.

ARTIKELN HANDLAR OM