Nu kan du enkelt båtluffa i Bohuslän

Att båtluffa i Bohuslän har nu blivit enklare.
Att båtluffa i Bohuslän har nu blivit enklare.

Att båtluffa i Grekland är populärt, men visste du att man kan båtluffa i Bohuslän?
Nu har en digital plattform skapats som ska göra det enklare att luffa runt mellan Bohusläns alla öar.

Båtluff med familjen, romantisk tur eller cykelsemesterBohusläns öar. Det finns turer för alla nu när Turistrådet Västsverige har introducerat båtluffaibohuslän.se.

– Vi vill locka besökare till vår vackra skärgård, säger Karin Gesouli, företagsutvecklare för Turistrådet Västsverige.

Idén föddes redan för några år sedan när en brittisk reseoperatör efterfrågade båtluff i Sverige. Då började man chartra båtar för luffen, men det blev rätt dyrt.

– Vi började titta på de linjer som faktiskt finns och så pusslade vi ihop dem. Då blev det billigare, så att alla kan göra det.

Den nya plattformen innehåller information om hur man tar sig fram i skärgården utan egen båt. Men även tips, förslag på olika turer och information om öar och samhällen att besöka. Syftet är att locka besökare till Bohuslän.

– Vårt uppdrag är att jobba med besöksnäringen så att lokala företag ska gynnas. Men det här gynnar även resenären då det blir enklare och mer tillgängligt. Innan det här fick man gå in på varje linjes hemsida och titta, säger Karin Gesouli.

I och med satsningen ska turistandet på platsen bli mer hållbart ur ett miljöperspektiv, då båtarna ändå går, samt mer ekonomiskt tillgängligt då man inte behöver ha en egen båt för att ta sig ut i skärgården. Vissa av linjerna är även handikappsanpassade och information om det finns på hemsidan.

Klipporna, skaldjuren, stugorna. Mycket lockar med Bohuslän.
Klipporna, skaldjuren, stugorna. Mycket lockar med Bohuslän.

Okänt sätt att resa

Att båtluffa i Sverige har inte varit ett speciellt välkänt sätt att resa på. Men Karin Gesouli har ändå sett ett behov av satsningen.

– Man vill upptäcka klipporna, skaldjuren, naturen. Många av platserna i skärgården kan man inte ta sig till utan båt, så det här blir ett naturligt sätt att resa.

Nu hoppas man att fler ska lockas till skärgården. Och i och med satsningen har de som kör reguljärtrafiken i skärgården börjat samarbeta genom att diskutera synkroniserade tidtabeller och bokningssystem, så i framtiden kan det bli ännu enklare.

– Man behöver inte resa utomlands för att hitta fantastiska miljöer. Ta med cykeln och ta dig till vikar och badstränder du annars inte hade tagit dig till. Kika på hemsidan för tips om boende, mat, fika och sätt ihop din egen båtluff. Man kan resa över dagen eller i flera dagar, friheten är härlig, säger Karin Gesouli.

Salta Bohuslän och goa Göteborg
Publisert:

LÄS VIDARE