"Jag har flugit 61 gånger - på ett år"

Av: Amanda Elander

Publicerad:
Uppdaterad:

Martin jagar miles i luften – precis som Clooney på film

För Martin Björnström är livet uppe i det blå en livsstil. Foto: PRIVAT (Infälld bild: Clooney i ”Up in the air”. Foto: DW STUDIOS)
Foto: Privat
För Martin Björnström är livet uppe i det blå en livsstil. Foto: PRIVAT (Infälld bild: Clooney i ”Up in the air”. Foto: DW STUDIOS)

I nya filmen ”Up in the air” jagar Ryan Bingham (George Clooney) miles i luften.

Vi har hittat Sveriges egen Bingham – Melbournependlaren Martin Björnström.

– Nyligen sprängde jag gränsen en miljon miles …

Nu landar filmbranschen på affärs- resenärens vardag. I den nya filmen ”Up in the air” följer vi Ryan Binghams vardag med guldklubbsstatus och hotelltvål.

Martin Björnströms skulle skulle kunna vara förlaga till filmen. Förra året flög Martin 61 gånger. Tidigare var han bosatt i Melbourne, en stad han ofta besöker i sitt jobb. I filmen ”Up in the air” spelar George Clooney nedskärningsexperten Ryan Bingham, med hela USA som arbetsplats. Han har flugit 896 000 kilometer. Martin Björnström har 913 000. Trots det får han ofta frågan om det är första gången han flyger.

– Jag fotar väldigt mycket när jag flyger. Jag är intresserad av flygplan och sist jag flög tog jag en omväg från Istanbul bara för att få flyga med Turkish Airlines nya plan. De hade nya schysta stolar och riktigt bra mat. Martin Björnström arbetar som IT-konsult och har, liksom filmens Bingham, många flygdagar i tjänst och guldklubbsstatus hos flygbolaget. I oktober firade Martin att han tjänat in 1 miljon miles hos SAS.

Champagne med Charon Osbourne

– Jag tog ett glas champagne på planet mellan Los Angeles och London och besättningen bjöd på tårta. Bredvid mig satt en glad men inte så pratsam Sharon Osbourne.

Han har med åren blivit något av en expert på att jaga miles. Att lägga till stopp och flygningar endast med målet att tjäna extra miles kallas att göra en mileage run. Senast Martin flög till Melbourne gjorde han nio flighter på två dagar.

– Jag brukar köpa en jorden-runt-biljett i stället för en tur och retur. Den kan jag utnyttja till 16 flygningar under ett år.

Utnyttjar bonusen till max

När vi träffar Martin måste han hinna flyga sex gånger på några veckor för att utnyttja bonusen till max. Planen är shopping i Istanbul, bada gejser på Island och åka till München för att ta en öl och se på en BMW-utställning.

Georges Clooneys Ryan Bingham packar smart och minimalt, endast en kabinväska. Martin Björnström har också rutin på att packa lätt och rätt. Var sak har sin plats, passet ligger alltid på samma ställe och i ett fack ligger ett par hörlurar som tar bort allt flygplansbrus.

– Jag har som vana att stoppa boardingkortet i vänster bakficka. I mitt reskit har jag bonuskorten och minttabletter – det kan vara gott att ta en när man landar.

Tar chansen

Minibar, hotelltvål och boardingkort är vardag för Ryan Bingham och visst har Martin Björnström också spenderat många ensamma nätter på hotellrum. Men han har lärt sig att känna sig hemma lite varstans i världen.

– Jag känner mig geografiskt obun- den, jag längtar aldrig efter fil och knäckebröd. För det mesta känner jag mig inte så ensam. Jag äls- kar livsstilen – det är ett häftigt sätt att få se världen på. På kvällarna, även när jag är hemma, plane- rar jag rutter och håller ett vakande öga på bra priser. Jag är glad och tacksam att jag får möjligheten att se världen på det här sättet. Detta är något man gör en kort period i livet så jag tar chansen.

Fotnot: ”Up in the air” går upp på bio 13 januari.

Extraknäcker som kurir

Namn: Martin Björnström.

Ålder: 36.

Familj: Fästmö.

Bor: Stockholm.

Gör: IT-konsult och extraknäcker som kurir för fraktbolag. ”Då och då behöver de hjälp med leverans av varor och då tar jag helt enkelt med mig grejerna på planet. De betalar biljett och jag får miles.”

Total flygtid: 1179:38 timmar.

Flyger i snitt: Fyra timmar per gång.

Anekdot från flyget: En gång var vi tvungna att vänta på ett plan i Nairobi. De sa att de skulle lösa flygproblemet på tio minuter men det slutade med sex timmar på flygplatsen. Jag hamnade på en bar och ölade med den jamaicanska artisten Shaggy. Oväntat och riktigt trevligt.

Sparar bonuspoäng till: Bröllopsresa. ”Jag behöver 40 000 poäng till. Vart resan går är hemligt”.

Kolla in: www.vimeo.com/7167640 för fler frequent flyers.

Publicerad: