Bo som filmens stjärnor

Av: 

Frida Bergsten

Hotell

10 hotell – kända från bio

Vill du bo som Julia Roberts i ”Pretty woman” får du bege dig till Kalifornien. Till höger Plaza i New York, där lille Kevin checkade in själv i ”Ensam hemma 2”.
Vill du bo som Julia Roberts i ”Pretty woman” får du bege dig till Kalifornien. Till höger Plaza i New York, där lille Kevin checkade in själv i ”Ensam hemma 2”.

Bo som Bill Murray i ”Lost in Translation”. Eller som Julia Roberts och Richard Gere i ”Pretty woman”.

Många filmer har spelats in på lyxiga hotell runt om i världen.

Här är 10 heta filmhotell.

The Ritz, Paris.

1. Park Hyatt, Tokyo

Film: ”Lost in translation”

I Sofia Coppolas film ”Lost In translation” finns två huvudroller. Den ena spelas av Scarlet Johansson och den andra av Bill Murray. Men en minst lika viktig roll har hotellet, där många av scenerna spelas in. På hotellet märker de båda huvudpersonerna att de hamnat har samma öde.

Hotellets marknadschef Karina Shima berättar att hotellet alltid varit känt, men att filmen höjt popularitetn avsevärt och lockat till sig en ny publik.

Hotellets New York Bar and Grill har blivit minst lika populär. Populäraste sittplatsen är den där Bill Murray brukade sitta. Det givna valet är självklart LIT-drinken (förkortning för Lost In Translation). Den består av körsbärsliklr, tranbärsjuice och limejuice blandat med sake.

2. Hotel Ritz, Paris

Filmer: "Djävulen bär Prada”, ”Da Vinci koden” m fl

Det legendariska hotellet i Paris från1898 har massa filmer att skryta med. Till exempel F. Scott Fitzgeralds "Natten är mild" och Ernest Hemingways "Solen har sin gång" har spelats in här.

Ikonen Adrey Hepburn vistades på hotellet när Billy Wilders komedi "Ariane", spelades in här. Likaså var hon med i filmen "Hur man stjäl en miljon" från 1966 som också scener från hotellet.

Modernare filmer med scener från Ritz i Paris är "Da Vinci koden" och "Djävulen bär Prada". I den sistnämnde bor Miranda Priestly och Andrea Sachs på ett av hoterummen där de besöker Paris för den stora modemässan.

Pamela Churchill Harriman, som utsågs till USA:s ambassadör i Frankrike av Bill Clinton, fick en hjärnblödning när hon simmade i hotellets pool och dog. Även Coco Chanel dog i sin pivata svit på Hotel Ritz. Och prinsessan Diana åt sin sista måltid på hotellet innan hon omkom i en bilolycka 1997.

3. The Royal Horseguards Hotel, London

På det fem-stjärniga viktorianska hotellet har det speltas in filmer de senaste 30 åren. Ett urval: The Constant Gardener" (2005), Terry Gilliams "Brazil" (1985), "Elefantmannen" (1980), "Highlander" (1986) och " Blue Ice "(1992).

4. Bellagio Las Vegas, Las Vegas

4. Fontänen vid lyxhotellet Bellagio i Las Vegas är den fjärde mest instagrammade platsen 2013.

Filmer: ”Ocean´s Eleven”, ”Ocean´s Thirteen”

Det kända hotellet i Las Vegas, med närmare 4000 rum,, har lockat många filmskapare och skådespelare. De mest kända filmerna som speltas in här är "Ocean's Eleven" och "Ocean's Thirteen", som haft många scener i hotellets världskända kasino. Andra filmer härifrån är som är "Lucky You" från 2007 och "21" från 2008.

Hotellets stil är inspirerad från Bellagio Resort vid Lake Como i norra Italien och hotellet har vunnit fler priser för sin standard och lyx.

5. Timberline Lodge, Oregon, USA

Film: ”The shining”

Stephen Kings psykologiska thriller "The shining" från 1980 har gett många mardrömmar. Men om du vågar kan du även besöka hotellet Timberline Lodge i USA. Där spelades nämligen alla exteriörer till filmen in. Inomhusscenerna spelades in i den specialbyggda studion Elstree Studios i London.

På grund av filmen har hotellet blivit en mycket känd turisattraktion en miljon besökare om året.

Andra filmer som speltas in här är "Landet bortom bergen" (1952) med James Stewart och Rock Hudson och musikalen "Jingle Belles" (1941).

6. Beverly Wilshire Hotel, Beverly Hills, Kalifornien

Filmer: ”Pretty woman”, ”Beverly Hills Cop”

Här kryllar det av "Pretty woman "-fans och shoppinggalningar. Hotellet är i italiensk renessans-stil. Om man spanar in det uppifrån har det formen av ett e.

Det renoverades på 1940-talet och då fick hotellet även en sportprägel. Man byggde till en pool som var så pass bra att den höll för de olympiska spelen. Även "Beverly Hills Cop" från 1984 har spelats in här.

7. Plaza, New York City, USA

Plaza i New York.

Filmer: "Ensam hemma 2”, ”Sopranos” m fl

Plaza är ett av New Yorks mest kända hotell och listan på filmer som utspeats här är lång. Hitchcocks klassiker "North by Northwest" från 1959, australiensiska "Crocodile Dundee" och "Ensam hemma 2" från 1992 är några av storfilmerna.

På den tiden var det Donald Trump som ägde hotellet och han hade en liten rolll i "Ensam hemma 2", då han visar Kevin vägen in i hotellet.

Många av Sopranos-avsnitten har även speltas in på hotellet. Och här är en rad filmer som kopplas samman med Plaza: "Barfota i parken" (1967), "Plaza Suite" (1971), "The Way We Were" (1973)," Arthur "(1981), Big Business "(1988)," Scent of a Woman "(1991)," Sömnlös i Seattle "(1993), "Almost Famous "(2000)" och Bride Wars "(2008).

8. Hotell Regina, Paris

Filmer: ”Kiss of the Dragon”, ”The Bourne Identity”

Jet Li och Bridget Fonda.

På Place des Pyramides nära Louvren ligger detta femvåningshotell från 1900. Utanför hotellet står en ryttarstaty av Jeanne d'Arc. Filmerna som hör hit är "Kiss of the Dragon" med kung fu-stjärnan Jet Li och Bridget Fonda, samt "The Bourne Identity" från 2002 med Matt Damon och Franka Potente.

9. Hotel del Coronado, San Diego, Kalifornien

Film: ”Som like it hot”

Kallas för "The Del", det var här som den klassiska gangsterkomedin "Some like it hot" spelades in 1958. På den tiden kunde man bara ta sig till inspelningsplatsen med färja. Men det hindrade inte tusentals från att ta båten för att få en skymt av stjärnor som Marilyn Monroe, Jack Lemmon och Tony Curtis.

Än i dag kommer filmäslakre hit för att vandra i Monroes fotspår och njuta av den viktorianska arkitekturen.

Även några avsnitt från Baywatch har splats in här.

10. Chateau Marmont, Hollywood, Kalifornien

Film: ”Somewhere”

Här är ännu ett hotell som Sofia Coppola fastnat för. Hennes senaste film "Somewhere" utspelas här. Men det är fler stjärnor som lockats till Chateau Marmont. Komikern John Belushi från "The Blues Brothers" hittades död på hotellet av en överdos 1982.

Greta Garbo älskade att bo på Chateau Marmont och kunde vara i sitt rum i dagar. Judy Garland har sjungit vid pianot i hotellobbyn. Författaren Hunter S Thompson var ofta gäst på hotellet. Och fotografen Helmut Newton dog här 2004 när hans bil kraschade in i väggen vid ingången till hotellet.

Lindsay Lohan gömde sig här under 2007 efter att hon blivit åttalad för rattfylleri. Och Britney Spears sägs stå på hotellets "svarta lista" efter att ha målat sig i ansiktet med mat från sin tallrik.

Bandet The Eagles låt "Hotel California” är inspirerad härifrån".

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hotell