Ska man boka nu eller vänta?

Resa

Många frågor när läsarnas chattade med Destinations redaktörer

Sture Bjarnelind och Anders Hedberg, redaktörer på Destination, premiärchattade med läsarna.

Sture Bjarnelind och Anders Hedberg, redaktörer på Destination, premiärchattade med läsarna.

Många nyfikna villa chatta om resor och Aftonbladets nya resesatsning Destination

Sture Bjarnelind, redaktör för Destination magasin, och Anders Hedberg, redaktör för Destination.se, svarade på frågor om allt från billigaste flyget till bästa vädret.

Här är hela chatten.

Sture och Anders säger: Som Sveriges ledande restidning gäller det att vara snabb. Så vi tjuvstartar chatten redan nu. Skicka dina frågor, för nu är vi på plats.

Carl säger: Hur kan ni hjälpa mig hitta billiga resor till Cypern (end. flyg) under hela året?

Sture och Anders säger: Det där var en intelligent fråga. Billigaste flygen just nu är 495 kronor till Larnaca med sista minuten (Fritidsresor). På året är det svårt att svara, men självklart bör du pasa dig under den vanliga industrisemestern och sommarlovet (juni-augusti). Leta själv på Destination.se – det finns även flygstolar på chartern om du letar noga.

Martin säger: Hej jag ska åka till Egypten om 2 veckor med 2 småbarn vad bör jag tänka på??? Båda barnen är blonda.

Sture och Anders säger: Hej. Egypten...då kan du räkna med att det blåser en hel del nu under våren. Så jag skulle inte boka mig på någon båttur, t ex mellan Hurghada ch Sharm El-Sheikh, de ställs nämligen in med väldigt kort varsel. Varning, förstås, för risken med magsjuka också. Ett tips är att ta med desinfektionsmedel och hålla handhygienen. Och solskyddsfaktorn ska vara hög på barnen. Ha en trevlig resa, Martin.

Ulrik säger: vad är ert tips om man vill åka på en veckas solsemester under april månad men komma undan så billigt så möjligt. Vart bör man åka samt vad bör man tänka på, osv?

Sture och Anders säger: Hej Ulrik. Turkiet och Cypern börjar så smått komma igång, men vädret är ju lite osäkert. Kanarieöarna kan vara väldigt varmt, men är å andra sidan prisvärt under slutet på säsongen. Jag skulle kunna tänka mig Fuerteventura, det är alltid en skön frisk fläkt där. Vi har hittat ett trestjärnigt hotell en vecka för 5850. Blir förstås billigare om du väntar och letar sistaminuten-priser hos oss.

Hejsan!!! Jag och en kompis skulle vilja åka till Thailand runt 14 mars, va skulle de kunna kosta

Sture och Anders säger: Hej. Runt 6000 kronor kostar det under den perioden. Hörrni, alla därute. vad tycker ni om nya sajten – och har ni hunnit titta på vårt nya magasin ännu?

Jeanna säger: Har bokat en resa till Prag över påsk - fem nätter, är inte så intresserad av gamla sevärdigheter - har ni något annat bra tips att göra, något med lite mer fart? :)

Sture och Anders säger: Hej Jeanna. 8000 pubar...det lär väl ta fem dagar att klara av dem? Prag är fantastiskt trevligt på våren. Om du går in på aftonbladet.se och ladda ner den. Där finns det massor av grejor. Det kostar 19 kronor/månad att bli Plusmedlem.

Atte säger: Hej! Jag är en turismstudent som har starka funderingar över mitt framtida jobb. Allt eftersom så ser man att turismmarknaden börjar kärva och finansmarknaden verkar slå hårt mot resandet. Finns det en bra framtid för oss turismstudenter? Jag inriktar mig mot företagsekonomi inom turismen och hoppas kunna jobba med turism, men med vad??

Sture och Anders säger: Jag tror inte du behöver oroa dig. Resbranschen och turistnäringen kommer att klara alla framtida svackor i ekonomin, tro mig. Att resa betyder frihet – något som är otroligt viktigt för alla människor. Men sjag skulle sätta en peng på att den som lär sig behärska kinesiska kommer att ha lätt att få jobb i Europa om fem-sex år. Satsa på språk, då är du hemma.

Varför är Destination bättre än andra bokningssajter? Vad är Destination för något?

Sture och Anders säger: Destination är…allt. Vill du läsa om resor går du till oss, vill du få hjälp att hitta mest prisvärda resor kommer du till oss. Och när du väl ska boka resan gör du det med hjälp av oss. Vi har Sveriges 48 största researrangörer…och mnga fler vill samarbeta med oss. Vi kommer alltså att bli ännu större ganska snart.

Varför har ni bara de största researrangörerna? Jag saknar t ex Nazar!

Sture och Anders säger: Som jag skrev, vi är snart större. Nazar är på väg in i vårt system – även många andra arrangörer. Håll utkik efter din favorit.

Linnea Björk säger: Hejsan! Jag ska till naxos i sommar, vad ska man se och vad ska man äta?

Sture och Anders säger: Hej Linnea. Menar du Naxos, Grekland, eller Sicilien. Menar du Sicilien så är svaret: du kan äta vad som helst. Den sicilianska maten är livet. Skaldjur, förstås, underbara pastor och en ljuv utsikt över havet. Jag hade hyrt bil och runt ön. Menar du Naxos, Grekland – ladda hem vår guide på aftonbladet.se/plus. Hyrbil rekommenderas – och är du brädseglare är du att gratulera. Finfina windsurfingstränder. Den grekiska maten i en liten gränd är aldrig fel – och ett finfint utflykt är den lilla bergsbyn Apiranto. Den är pittoresk och känns äkta.

Julija säger: Var bör man åka tillsammans med sin sambo på en billig och härlig resa under sommarmånaderna juni, juli, augusti. Vill vara borta 1 vecka sisådär och bara sitta på balkongen, ligga på stranden, gå på mysiga restauranger...var bör man åka och vad är det billigaste (ej turkiet, cypern, bulgarien)

Sture och Anders säger: Hej Julija. Jahadu, var är det billigast när man väljer bot de tre billiga resmålen? I Euroland är det tycvärr inte så billigt för oss svenskar. Vill du klara dig ekonomiskt ska du helst försöka få en billig resa, då får du pengar över till platsen. T ex Portugal: flyg till faro med något av lågprisflygen och ta en hyrbil till någon mindre ort på kusten. Men under högsäsong har även Portugal dragit iväg i pris. Ett annat prisvärt tips är Korsica: vill du ha allt betalt är Langleys resor smarta. I Il Rousse ingår frukost och trerätters middag och en vecka kostar runt 5900 en vecka. Mysig liten ort med trevlig strand.

linda säger: hejsan jag undrar när bästa tiden är att åka till Nya zeeland och vilken del av ön man ska inrikta sig på för en som älskar natur?

Sture och Anders säger: Hej Linda. Svaret är… tvärtom mot oss. De har sommar när vi har vinter. Sydön har glaciärer och spektakulära fjordlandskap, nordön har varma källor och lite skärgård. Alla, precis alla, vi känner älskar Nya Zeland.

Robban säger: Hej Sture och Anders. Jag undrar ifall Destination är opartisk?

Sture och Anders säger: Hej Robban. Visst, det är hela poängen med vår satsning. Många bolag vill vara med och då kan vi inte premiera några. I magasinet väljer vi resmål utifrån våra egna kunskaper och läsarnas intressen. På sajten likadant – och i bokningsdelen ligger alla bolagen med på lika villkor.

Andreas säger: Hej! När jag sökte på er tjänst för några veckor sedan hittade jag den billigaste resan till Prag för ca 5000:- för två personer tur och retur endast flyg. Jag bokade en resa hos Ryanair för 2078:- för två personer istället. Finns inte Ryanair med i eran sökmotor?

Sture och Anders säger: Hej Andreas. Nej, tyvärr. Ryanair använder inga andra kanaler än sina egna. Vi vill väldigt gärna ha med Ryanair i framtiden, men än så länge får vi nöja oss med att tipsa om deras billiga resor i vårt Magasin och på sajten – när de är lämpliga att nämna. Men det är inte alltid Ryanair blir billigast,även om det är lätt att tro det i marknadsföringen.

nina säger: Hej, Jag och tjejgänget ska till Barcelona 15-20 maj. Vad tror ni om vädret? Går det att ligga på stranden eller är det på gränsen?

Sture och Anders säger: Hej. Barcelona är, skulle jag vilja säga, bäst i slutet av maj så ni har verkligen träffat rätt (förmodligen ska man väl säga). Jag vågar nästan lova att det är strandväder, men framför allt är det ett underbart varmt och skönt stadsliv i maj. Majvädret brukar tillhåta strandliv, men det är inget man kan garantera. Blir det lite skur kan vi rekommendera restautang Aqua, precis vid strandpromenaden.

linda säger: Hej vi är några tjejer som ska åka till edinburgh i maj, vad tycker ni att man bör göra när man är där och har ni tips på bästa sättet att hitta en färdig resa med flyg o hotell i ett över några dagar?

Sture och Anders säger: Hej. Edinburgh är, med take på en fråga här ovan, ett ganska nytt resmål för lågprisflyget Ryanair. Bokar ni flyg billigt under rätt period kanske någon vågar sig på vänstertrafiken. Hyrbil alltså! Finns massor av fina utflyktsmål, whiskydestillerier och golfbanor med underbara barer och restauranger. Jag tycker alltid man ska äta en lunch på något av de fina klassiska restaurangerna som likt värdshus poppar upp lite här och där utanför de skotska städerna. Men även Edinburgh stad är härlig, gammalt gemyt med ett och annat krigsminne kvar. Och pubar förstå. Många… Ladda ner en guide på aftonbladet.se/plus

Adam säger: Hej! Tänte resa utomlands i sommar som många andra. Ska man boka nu eller ska man vänta till en sista minuten resa som brukar vara mycket billigare?

Sture och Anders säger: Hej. De sneate somrarna har det, ärligt talat, inte varit särskilt billigt att vänta till sistaminuten. Men i år, med lågkonjunkturen, tror vi att charterbolagen kommer att tvingas sänka priserna om de inte ska boka av hela resor. Det finns en misstanke om en 10-15-procentig nedgång i charterresandet. Det bör öppna för bättre sistaminuten-priser. Så vårt tips är: kan du vara flexibel – vänta och boka sent.

Sture och Anders säger: Okej, tack allihopa för den här gången. Ni som är inne och inte hunnit titta i vårt nya magasin får väldigt gärna höra av er med synpunkter när ni gjort det. Mejla till redaktionen@destination.se .

Tack för oss!

Här är din nya reskamrat

Destination.se

Premiär i dag! Destination.se ersätter Aftonbladets tidigare ressajt – och blir nu ännu bättre. På den nya sajten blir det lättare att hitta det du söker. Du kan läsa om ett resmål, snabbt hitta den mest prisvärda resan dit – och boka den direkt.

Det enorma utbudet av populära resguider att ladda ner finns naturligtvis kvar. Nu över 150 stycken – och en ny, unik resguide ges ut varje vecka.

Webbedaktör: Anders Hedberg

Bokningstjänsten

Bokningsdelen på Destinationse lanserades i maj 2008. Där samlas alla resor från de stora arrangörerna. Det är enkelt att söka och boka bland 100? 000-tals resor.

Bokningsdelen omfattar charter, sistaminuten-resor, flyg, hotell och hyrbil. På bara nio månader har det bokats resor, med hjälp av Destination, till ett värde av över 100 miljoner kronor.

Produktchef för Destination.se:s bokningstjänst: Amelie Enström

Missade du första numret av magasinet Destination? Du kan efterbeställa det genom att mejla till lasarservice@aftonbladet.se

Destination resmagasin

Premiär tisdag 17 februari för nya Destination – med inspiration, tips, trender, guider och service.Destination, som kommer ut med tio nummer/år, och ersätter Aftonbladet Resa som varit Sveriges överlägset mest lästa restidning (433 000 läsare enligt Orvesto 3:2008).

Redaktör för nya Destination: Sture Bjarnelind

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

75 specialsidor om de hetaste ländernaJämför alla resor med en enda sökning
Publisert:

Aftonbladet

/

Resa