Allt är ditt fel – särskilt vädret

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är annonserna för dig som vill jobba med turister

"Jag vill bli flygvärdinna", "Jag tänker bli reseledare", "Jag vill jobba på hotell, gärna i ett soligt land."

Har du hört den förut? Att arbeta med turism i någon form är drömjobbet för de flesta unga. Man lockas av värmen, glamouren, festandet och - naturligtvis - av känslan av att själv vara på resa.

Jag minns att jag själv i något förvirrat ögonblick fick för mig att jag ville bli reseledare.

- Jaså, kommenterade min cyniske morbror. Du drömmer om att torka spyor och le samtidigt.

Hans ord fick mig att tappa lusten. Det är jag väldigt tacksam för i dag. För hur kul är egentligen turistbranschen?

Visst - det finns både de som har fantastiska toppjobb och de som tycker att året som reseledare var deras livs roligaste tid. Men påfallande ofta hör jag om långa arbetsdagar, skämtlöner, festande som ofta gränsar till alkoholism och plågan att ständigt vara måltavla för resenärernas besvikelse över att resan inte levde upp till förväntningarna.

Har en fågel flugit in i motorn? Skäll ut flygvärdinnan. Regnar det? Ställ hotellpersonalen till svars. Pratar ortsbefolkningen dålig engelska? Gå till reseledaren och klaga.

Syskonen hade inte samma omdöme som jag och arbetar fortfarande med turism i olika form. Herregud, de sökte jobb på hemön Teneriffa, vad finns det att välja mellan? (Jag är rädd att de tycker att mitt arbete som journalist är precis lika omdömeslöst.)

Med hjälp av bland annat deras betraktelser har jag nöjet att presentera verklighetens jobbannonser:

Reseledare sökes: Vill du jobba i 30-gradig hetta iförd en orange illasittande dräkt? Gillar du utmaningar, till exempel att föreläsa om "agua sin gas - agua con gas" medan resenärerna sjunger "Viva España" för att sedan ändå dricka av kranvattnet? Uppskattar du klagomål om att man måste betala med turkiska lire på hotellet i Turkiet? Tveka inte, utan betala in 10 500 kronor för att gå vår populära reseledarutbildning.

Sugen på hotelljobb? Känner du att du kan - och vill - ta ansvar för allt från elavbrott och dåligt väder till tråkig utsikt? Vill du stå i hotellreceptionen klockan fyra på natten när en överförfriskad 18-åring kommer in och är förbannad på dig för att han har supit bort passet, pengarna och Visakortet? Drömmer du om att stå till svars för att det inte finns tillräckligt med skandinavisk mat i Tunisien? Hör av dig.

Efterlyses: incheckningspersonal. Vi tror att du:

Är morgonpigg och trivs med att titta på när andra åker utomlands.

Uppskattar att bli kallad "idiot" och "subba" av flygrädda resenärer som inte vet var de ska göra av sin ångest.

Kan hålla dig för skratt när den ovana resenären kliver upp på bagagebandet vid incheckningsdisken för att hon tror att det är den bästa vägen till flygplanet.

Sökes: kabinpersonal till budgetflyg. Tycker du om att jobba sex dagar i sträck, tolv timmar om dagen, för att sedan vara ledig i två dagar innan du går på nästa sexdagarspass? Då är du personen för oss. Vi tror att du saknar skägg och örhängen, har polisong ner över halva örat och endast en ring, buren på ringfingret. Du har som vana att bära kabinväskan i vänster hand och har naturligtvis aldrig händerna i fickorna.

PS: Arbetsuniformen bekostar du själv genom löneavdrag.

Verkar jobben frestande? Kör hårt och lycka till! Själv tycker jag att kejsaren ser naken ut.

Terri Herrera Eriksson (resa@aftonbladet.se)

Publicerad: