Guide: Salalah

Därför: Fram till början av 1970-talet var Oman stängt för turism. Nu välkomnas alla till den genuina atmosfär som lever vid sidan av snabb modernisering av det civila samhället.

Oman är outforskat, spännande och vackert framförallt längs den långa kusten.

Bästa tid: Under juli-september infaller kharifen, monsunvindar som medför luftfuktighet och som får hela provinsen att grönska och bergen att bada i vattendrag flera månader framåt. Tropiskt ökenklimat med cirka 27 grader i vattnet och 30 grader i luften under vinterhalvåret. Låg luftfuktighet.

För vem? Det här är soldyrkarens paradis. Också för dig som gillar ostörda stränder eller exotiska och genuina miljöer i byar och städer.

Absolut inte: Fotografera inte människor utan att först be om lov.

Kul kunskap: I sultanen Qabus stora moské i huvudstaden Muscat ligger världens största matta. Den tillverkades 2001 i Iran och täcker 4300 kvadratmeter av golvytan.

Åka hit & runt

Charter: En vecka mellan september och april, endast med STS Solresor, runt 8000 kr per person i dubbelrum (beroende på vilken månad man åker).

På egen hand: Reguljärflyg med KLM, Lufthansa, Air France, British Airways från cirka 7500 till Muscat. Buss mellan Muscat och Salalah (100 mil) kostar cirka 100 kr enkel resa.

Titta också efter endast flygresor med STS Solresor, från runt 5000 kr tur och retur.Swww.solresor.se

www.flygtorget.se

www.britishairways.com

www.travelmarket.se

Ta sig runt på plats: Taxi, gör upp om priset i förväg, hyrbil cirka 2000 kr per vecka.

Bo

Både Crowne Plaza och Hotel Hilton i Salalah är högklassiga. I övrigt finns inget hotellboende att välja på, det drar ned totalbetyget. Ett dubbelrum på Crowne Plaza kostar från cirka 600 kr/natt.

&+968-232 353 33

www.ichotelsgroup.com/h/d/hi/1/en/hd/sllss?irs=null

Ett dubbelrum på Hilton kostar från 950 kr/natt.

www.hilton.com

&+968-23-211234

Äta/dricka

På hotellen är maten förstklassig - om än ganska dyr. På enkla serveringar och kaféer i Salalah kan du äta mycket billigt och fantastiskt gott. Det omanska köket har influenser från Mellanöstern, Indien och Afrika. Lamm- eller kycklingshawarma kostar knappt 20 kr. Färsk fisk är en annan billig specialitet - men fråga om priset innan du beställer. Kryddor som kanel, kardemumma, nejlika, svartpeppar, ingefära, vitlök och lime används rikligt.

Till stora fester serveras shuwa, en hel kalv eller get som har marinerats i kryddor, lindats in i bananblad och sedan grillats i minst 48 timmar i en lerugn nedgrävd i marken. Omanskt kaffe är kryddat med kardemumma.

Drick vatten på flaska eller färskpressad juice för några kronor.

Göra/uppleva

Salalah har mil efter mil av orörd strand. Perfekt vatten för att bada, snorkla och segla. Utflykter till de omgivande bergen eller ut i öknen är garanterat en exotisk upplevelse. Många platser där man kan sikta fåglar på sin flyttväg mellan Europa och Afrika.

Ute sent

-Nöjeslivet är noll, bortsett från hotellens barer där drinkar och liveband försöker att höja stämningen.

Shoppa

Hantverk som keramik, tyger och gamla silversmycken är bästa köp. Glöm inte att pruta! Rökelse och parfym är andra populära köp bland turister. I varuhuset Lu-Lu Center finns stor matavdelning med fasta priser. Guld och silver på övervåningen.

Bad/natur

Fantastiska bad i det smaragdgröna havet. Salalah har mil av orörd strand. I de närbelägna småstäderna Taqah och Mirbat kan du också sola och bada ostört. Maghsail, med sina branta klippformationer, är ett populärt utflyktsmål liksom bergsområdena iDerbat.

Land: Oman.

Världsdel: Asien.

Folkmängd: 400000 i Salalah med omnejd, 2,2 miljoner i hela landet.

Tidsskillnad: +2 timmar (+3 timmar vintertid).

Språk: Arabiska är officiellt språk. Engelska, baluchi, urdu och hindi är också vanliga språk.

Valuta: Omansk rial = cirka 19 kr.

Visum: Turistvisum för EU-medborgare fås utan kostnad vid ankomst.

Fungerar mobilen? Ja.

Läs mer på nätet:

Bra information och många kartor över landet:

www.omantourism.gov.om

Praktiska råd för turisten:

www.holiday-in-oman.com

Fakta och praktiska råd inför resan:

www.ameinfo.com/oman/

Snabbfakta

Sultanen störtade sin far från makten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN