”Boken väcker lusten att resa”

RESA

Följ med i fotspåren på ”Damernas detektivbyrå”

1 av 3 | Foto: Besök platserna Efter en halv miljon sålda exemplar i Sverige blir nu "Damernas detektivbyrå" också en resa.

När boken är slut -ta planet till bokens huvudstad i Botswana och fortsätt berättelsen själv.

- Läsandet väcker en lust att resa, säger Lottie Knutson, Fritidsresors informationschef och initiativtagare till resor i "Damernas detektivbyrås" fotspår.

Efter en halv miljon sålda exemplar i Sverige blir nu berättelsen om den vackra och driftiga Mma Ramotswe nu också en resa.

- Tanken är att man ska besöka de platser som finns i boken, säger Lottie Knutson som efter att ha läst sju av böckerna som utspelar sig i Botswana, kom på idén med en 12 dagar lång temaresa.

-Jag kände själv väldigt starkt efter att ha läst böckerna att jag ville besöka platserna där handlingen utspelar sig, säger hon.

Finns på riktigt

Böckerna är skrivna av den brittiske författaren Alexander McCall och han har själv godkänt programmet.

- Jag blir alldeles förundrad över intresset som finns kring hans böcker och de personer och miljöer som finns med, säger Marika Hemmel, redaktionschef på Damm Förlag.

- Alexander McCall har växt upp i Afrika och han kan den miljön. Vissa av miljöerna och personerna i boken finns på riktigt och har riktiga föregångare, säger hon.

...eller titta in hos Kurt Wallander i Ystad

Foto: Besök gatan där Mma Ramotswe bor.

Kajsa Sigvardsson

ARTIKELN HANDLAR OM