10 smultronställen på Öland

Den svenska kungafamiljen älskar somrarna på Öland. Det gör många andra svenskar också som invaderar den långsmala ön på under sommarmånaderna. Här är några platser att besöka på Öland som är riktiga guldkorn.

Stranden vid Böda sand är två mil lång.
Stranden vid Böda sand är två mil lång.

Böda sand

Det är ofta ganska knökfullt på Böda sand, så det här är inte ett ställe för en lugn och stilla baddag. Men den två mil långa stranden är en upplevelse, och här finns något för hela familjen. Förutom en camping, en stugby och villavagnar man kan hyra finns aktiviteter och underhållning hela sommaren. För den träningsintresserade finns både utegym och träningsgrupper.

Keramik från Paradisverkstaden på Öland.
Keramik från Paradisverkstaden på Öland.

Paradisverkstaden

Den familjeägda keramiktillverkningen ligger vid brofästet och här finns krukor, ljuslyktor och vaser för alla smaker. Det finns även andra inredningsprylar att köpa, och franska trädgårdsmöbler för den som gillar märket Fermob. I den nya verkstaden kan man se hur keramiken blir till, och förmodligen kommer lite öländsk keramik med hem som en souvenir.

Alvaret breder ut sig på södra Öland.
Alvaret breder ut sig på södra Öland.

Alvaret

Det stora alvaret är ett hedlandskap på södra Öland som är 37 kilometer långt och 15 kilometer brett. Området ingår i Unesco:s värlsarv. Här finns ovanliga växter som sällsynta orkidéer, malörter, solvända, fjällnejlika och men även busken ölandstok. Det säregna kulturlandskapet är i vilket fall en upplevelse.

I det gamla mejeriet i Vickleby är det numera ett mysigt kafé.
I det gamla mejeriet i Vickleby är det numera ett mysigt kafé.

Café Mejeriet

I det gamla mejeriet i Vickleby har det varit kafé sedan början av 80-talet. Här serveras enklare rätter och läcker glass i mysig miljö. ”I Vicklebys bohemidyll står stiden still” står det att läsa i White guides omdöme om stället. Mejeriet omges av en fin trädgård och i byn Vickleby finns även ett mysigt pensionat.

Capellagården i Vickleby på Öland.
Capellagården i Vickleby på Öland.

Capellagården

Möbelformgivaren köpte Capellagården i Vickleby i slutet av 50-talet och startade då olika hantverksutbildningar som pågår ännu i dag. Här finns också en trädgårdsutbildning, en butik och en vacker trädgård. Särskilt rosenträdgården med doftande rosor och klematis är en upplevelse.

Karin Fransson driver Hotell Borgholm.
Karin Fransson driver Hotell Borgholm.

Hotell Borgholm

Kocken Karin Fransson har drivit restaurang i Borgholm i över 30 år. Här serveras lyxig lunch och middag som är lagade på öländska råvaror. Restaurangen har en stjärne i Guide Michelin, så det är inte billigt. Men det finns överkomliga paket att boka mitt i veckan. Även hotellet är inrett med en sobra inredningsklassiker.

Här finns inspiration för den trädgårdsintresserade.
Här finns inspiration för den trädgårdsintresserade.

Sollidens slott

Sedan 1906 har det vita slottet varit kungafamiljens sommarparadis. I slottsparken finns verkligen något för den trädgårdsintresserade, bland annat en italiensk trädgård. I den holländska trädgården finns rosor och perenner som från början var en gåva av drottning Wilhelmina. I den engelska parken växer bland annat cypresser och tulpanträd.

Kaffetorpet vid Sollidens slott.
Kaffetorpet vid Sollidens slott.

Kaffetorpet, Solliden

Här har man en chans att träffa på delar av kungafamiljen som ibland tar med sig barnen på en fika. Här har alla bakverken en kunglig anknytning förstås, alltifrån prinsesstårta till Silviakaka och Hagas bruna bröd. Kaffetorpet har ett egen bageri och serverar även mat, sallader och smörgåsar.

Fyren Långe Jan på södra Öland.
Fyren Långe Jan på södra Öland.

Långe Jan

Fyren på Ölands södra udde är mer än ett landmärke. Här kan du beundra utsikten från den 41 meter höga fyren. Här finns även en restaurang och i närheten ligger Ottenbys fågelstation. Förutom sällsynta fåglar finns det också vackra vandringsleder i närheten.

Glaskonst av paret Vallien.
Glaskonst av paret Vallien.

Vida konsthall

Söder om Borgholm, vid Halltorps gästgiveri, ligger ett privatägt konstcentrum som drivs av Hampus Vallien och Emilia Thor. Hampus är son till Bertil Vallien och Ulrica Hydman-Vallien som nyligen gick bort. Både Bertil och Ulrikas konst finns representerade på muséet. Här finns andra utställningar inom glas, keramik, skulptur och måleri. I butiken kan man handla affischer, smycken, böcker, kläder och design. På Vida finns också ett kafé.

Publisert:

LÄS VIDARE