Havets nya bjässar

Fortsatt kryssningsboom – tre nya giganter sjösatta

Här kommer årets tre största nybyggen.

Två av dem har premiär de kommande veckorna.

Den tredje seglar ut på världens hav i juni.

Det är ingen hejd på produktionen av nya kryssningsfartyg. De senaste åren har världens rederier byggt nytt för hundratals miljarder kronor, för att möta den ökande efterfrågan.

Och än är det inte slut på byggboomen. Redan nu i helgen har nästa jätte premiär, när italienska MSC:s nya fartyg Preziosa döps i hamnstaden Genua av sin gudmor, skådespelerskan Sophia Loren.

I slutet av april är det dags för New York-inspirerade Norwegian Breakaway att göra sin jungfrukryssning.

MSC PREZIOSA

Preziosa är systerfartyg med MSC Divina, som hade premiär i maj förra året. Det är det fjärde i den så kallade Fantasia-klassen, som är rederiet kallar sina största fartyg.

Här finns plats för över 4500 gäster, som har en mängd attraktioner, pooler och matställen att välja mellan.

Fartyget kommer att kryssa i Medelhavet från månadsskiftet mars/april med Barcelona som hemmahamn.

Nyheter på MSC Preziosa

Längsta vattenrutschbanan till havs. I vattenleklandet Doremi Castle ligger vattenrutschbanan Vertigo som är 13 m hög och 120 m lång. Här färdas du i 6 m/s.

Italienska delikatesser. Gourmetkedjan Eataly öppnar två restauranger ombord och dessutom kedjans första gourmetbutik till sjöss, där det bland annat går att köpa de italienska delikatesser och produkter som serveras i restaurangerna.

Soldäck bara för vuxna. Ett av soldäcken ombord tillåter endast gäster över 18 år. Här finns solbäddar, mat och dryck med hälsoinriktning och färsk frukt serveras varje timme. Dessutom erbjuds massage och andra behandlingar.

Isbastu. Har finns vanlig bastu, ångbastu och – isbastu. Tips: Hetta upp kroppen först med ett varmt bad i ångbastun eller ett dopp i jacuzzin för att få igång blodcirkulationen. I isbastun finns även en dusch med 35-gradigt vatten.

Spa-hytt för två. I fartygets Harmony Suite på spaavdelningen får ni tillgång till spa- och skönhetsbehandlingar, privat bubbelpool och uppvärmda solbäddar med avslappnande musik och aromaterapi.

NORWEGIAN BREAKAWAY

Norwegian Breakaway är det första av två nya fartyg som Miami-baserade Norwegian Cruise Line beställt i Tyskland. Systerfartyget Getaway kommer nästa år.

Breakaway kommer att ha New York som hemmahamn året om och rederiet kallar därför fartyget för "New York ship", vilket även kommer att märkas ombord (se nyheter nedan).

Från New York blir det veckokryssningar till Bermuda.

Nyheter på Norwegian Breakaway

The Waterfront. Det här ska bli fartygets främsta kännetecken. Medan de flesta attraktioner på andra fartyg vetter inåt fartyget, finns här The Waterfront och 678 Ocean Place.

I praktiken handlar det om ett promenaddäck på fartygets utstida, med fri utsikt över vattnet, kantad av butiker, restauranger, barer och underhållning. Enligt rederiet har konceptet skapats för "att återknyta kontakten med havet".

New York-inspirerad underhållning. Eftersom fartyget har New York som hemmahamn året om blir underhållningen ombord därefter.

Här kan gästerna uppleva riktiga Broadway-shower, som Rock of the Ages, Burn the Floor och Cirque Dreams Jungle Fantasy. Dessutom finns en New York-inspirerad "ice bar".

New York-gruppen Rockettes är för övrigt fartygets gudmor.

Fyrverkerishow varje kryssning. Näst sista kvällen, när fartyget lämnat Bermuda, blir det stor fyrverkerishow ute på däck. Fyrverkeripjäserna som används ska vara miljövänliga.

Fritt fall på pooldäck. Här satsas det rejält på vattenlekar. Högst upp på fartyget ligger Aqua Park, som bland annat innehåller fem vattenrutschbanor och två "fritt fall" - de första på ett fartyg. Dessutom ett stort sportkomplex som spänner över tre däck, med bland annat basket, golf och klättervägg.

...och ett till på väg

I juni kommer den sista av årets tre största nybyggen, Royal Princess (141000 ton).

Det fartyget har en av årets häftigaste gimmickar, glasgången Seawalk som sticker ut flera meter från fartygets sida, högt över vattenytan.

En annan nyhet är att fartyget får den första tv-studion till havs, som ska sända allt från matlagningsprogram till konserter och lekprogram live.

Royal Princess kryssar i sommar i Medelhavet, mellan Venedig och Barcelona.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN