Game of Thrones-feber på turistmålen

Allt fler turistorter satsar på Game of Thrones

Av: 

Jenny Alexandersson

Game of thrones

White walkers, drakar och familjen Stark. Karaktärer och händelser från tv-serien Games of Thrones är inspiration till både ett snöhotell i Finland och en mäktig stålbro på Malta.
Allt fler turistorter satsar på Game of Thrones-turism.

Snart kan Malta får en gigantisk stålbro. På Lapland Hotels SnowVillage kan du sova bland white walkers and andra karaktärer från GOT.

”The winter is coming!”

Ned Starks ord från tv-serien ”Game of Thrones” har verkligen inspirerat Lapland Hotels SnowVillage. Hotellet som ligger 200 kilometer norr om polcirkeln, nära skidorterna Ylläs och Levi, återuppbyggs varje år. 20 miljoner kilo snö och 350 000 kilo med kristallklar naturlig is används för att skapa golv, väggar, skulpturer och konstverk. I år kan man frossa i Game of Thrones-karaktärer och symboler. Den allra sista säsongen av serien visas senare i år.

Isande kallt

SnowVillage tog fem veckor att bygga och hotellets spännande sviter är designade av professionella isskulptörer från Ryssland, Ukraina, Polen, Lettland, Litauen och Finland.

ANNONS

Tips: Prisvärda hotell i närheten - perfekt för skidsemestern!

Extern länk från Booking.com

Läs mer

Att övernatta i en snösvit kan vara en isande upplevelse. Temperaturen inne på hotellet håller stadiga -2 till -5 grader oavsett hur kallt det är utomhus. En extra varm sovsäck håller gästerna varma på natten. Hotellet rekommenderar en övernattning i en snösvit och resterande nätter i en uppvärmd timmerstuga i närheten.

På dagarna kan man testa en skotersafari, åka hundspann eller renspann. Eller ta en kurs i isskulptur och framför allt åka skidor.

Stålvalv i havet

På Malta är man också intresserad av Westeros-fantaster. Våren 2017 förstördes den kända Azure Window, en valvport som sträckte sig ut i havet vid Dwerja. Den har varit med i flera scener i Game of Thrones och lockade entusiaster från hela världen.

Så här såg Azure Window ut innan stormen rev ner klippan.

Nu vill man återskapa den spännande klippan igen, men den här gången ersätts stenen med stål. Det är de ryska arkitekterna Svetozar Andreev och Elena Britanishskaya som vill skapa stålmastodonten. Projektet går under namnet ”Maltas hjärta” och kommer att innehålla 5 000 kvadratmeter utställningsyta på fem våningsplan.

Men innan Game of Thrones-turisterna kan besöka den nya stålbyggnaden i havet så måste Maltas myndigheter ta ett beslut om byggnationen.

Så här kommer klippvalvet se ut om planen blir verklighet.

Fler inspelningsplatser

  • Många av scenerna i tv-serien spelas in på Nordirland och det finns många företag som erbjuder guidade visningar av platserna som figurerar i serien, bland annat Game of Thrones Tours i Belfast.
  • Snart kan fans även besöka många av filminspelningsplatserna. HBO avslöjade att de tänker göra flera av platserna och byggnaderna till turistattraktioner 2019. Man kan kommer bland annat att kunna besöka Winterfell, Castle Black och Kings Landing genom en guidad tur genom Linen Mills filmstudior.
    På varje plats kommer besökarna få se originalmiljöer och prylar från inspelningarna som till exempel kostymer, vapen, dekorationer och andra saker.
  • I Dubrovnik i Kroatien kan du uppleva King’s Landing. Ta en guidad tur genom den gamla delen av staden och se olika inspelningsplatser.
Publisert:

LÄS VIDARE

Dubrovnik – guide till balkans pärla

ÄMNEN I ARTIKELN

Game of thrones

Resa | Finland

HBO

Tv-serier

Turism

Resa | Mallorca

Resa | Malta

MER OM RESA

Dubrovnik – guide till balkans pärla

Bucket list – här är 30 platser att se i Europa

Drömjobbet: Tjäna över en miljon om året – för att vakta ö

Nya trenden: Nu vill alla resa miljövänligt

Venedig börjar med inträde

Därför hatas vi i semesterparadisen

Sju spännande resmål med underturism

Berghagen: ”Svenska tjejer går bananas”

Bali inför turistskatt för att städa efter turisterna

Här riskerar turister livet – för den perfekta selfien

Svenskarnas favoritresmål förbjuder all form av engångsplast

Charterresorna minskar till populära semesterön

Skottland vill införa turistskatt

Här är Spaniens bästa all inclusive-hotell

Här är sommarens hetaste resmål

Årets mest spännande reseupplevelser

Mallorcas stränder kan spolas bort

Hälften av svenskarna kan tänka sig att semestra ensamma

Populära turistbyn Polignano a Mare tar betalt av turister

8 resmål för den perfekta solosemestern

Malmö får ny flyglinje till Mallorca

Örebro är Sveriges hetaste stad

Spanien toppar lista över hälsosammaste landet

Massturism hotar holländska väderkvarnar