Svenskar lockas av billiga USA

Rekordmånga utnyttjar den svaga dollarn och satsar på semester i USA

Rekordvarm mars Även i de städer där inga temperaturrekord slogs var det varmt under mars. New York hade en medeltemperatur på 10,5 grader  - det är 0,1 grad från det gamla rekordet från 1945.
Rekordvarm mars Även i de städer där inga temperaturrekord slogs var det varmt under mars. New York hade en medeltemperatur på 10,5 grader - det är 0,1 grad från det gamla rekordet från 1945.

Många svenskar drömmer om en resa till USA.

Och med den låga dollarn är det just nu drömläge att korsa Atlanten.

– Vi har ökat vår försäljning med 100 procent det senaste halvåret, säger Malin Ternebrink på resebolaget My Planet.

Att resa till USA har alltid varit populärt men med den låga dollarkursen har det nu fått ett rejält uppsving.

Enligt Forex semesterindex har USA sjunkit från index 98 till 82 och blivit ett land som är mycket förmånligt för svenskar att semestra i, skriver resetidningen Vagabond.

Dubblad försäljning

På resebolaget My Planet som säljer olika paket och rundresor till USA har man verkligen märkt av en förändring. Det senaste halvåret har försäljningen ökat med 100 procent och fortfarande är trycket på resor högt.

– Vi trodde att det skulle lägga sig lite men med det dåliga vädret i Sverige har det varit ett ständigt köptryck, säger Malin Ternebrink, säljledare på My Planet.

Även om resan dit inte blivit billigare så är det nu betydligt mer förmånligt att semestra i landet.

– Alla kostnader på plats har sjunkit. Hotell, hyrbil och mat har blivit billigare, säger Ternebrink.

I och med den låga dollarn är det också bra läge för shopping för oss svenskar.  Priserna på bland annat teknikprylar är lägre än någonsin.

Exempelvis kostar en Ipad 2 som cirka 3100 kronor i USA, jämfört med cirka 4400 kronor i Sverige, enligt prisjämförelsesajten Pricerunner.

Stränder, städer och sol

Framförallt är det Kalifornien, Florida och New York som lockar svenskarna.

– Både Kalifornien och Florida är platser som tilltalar alla typer av resenärer. Sen spelar det behagliga klimatet säkert en stor roll också när man väljer vart man ska åka, säger Ternebrink.

Se USA från luften

Med det ökade intresset för USA har resebolaget också ökat på med olika typer av rundresor. Det senaste är att åka privatflyg på sin rundresa.

På My Planet erbjuder man två olika alternativ:

Antingen ”västra USA” som börjar i Los Angeles och går vidare med privatflyg till Monterey, San Francisco, Las Vegas, Grand Canyon, Bryce Canyon och sedan tillbaks till Los Angeles igen.

Eller ”östra USA” som börjar i New York och går vidare med privatflyg till Niagara Falls, Toronto, Amish Country och Washington och tillbaks till New York igen.

Rundresor med privatflyg lanserades i juli men redan nu har man på My Planet märkt av ett starkt intresse.

– I stället för att lägga 45 timmar i en bil eller buss kortar man ner resvägen till 5 timmar utan att merkostnaden blir så hög, säger Ternebrink.

Åka hit

Paket/charter: Aktuella lägstapriser på paketresor med flyg och hotell med Airtours i listan här intill. Skräddarsydda paket ordnas av de flesta resebyråer.

På egen hand: SAS, Delta och Continental flyger nonstop från Stockholm och Köpenhamn.

Prisexempel: 5078 kr t/r med Delta från Stockholm via Amsterdam 16–20 juni, nonstop kostar samma datum 8053 kr.

Sök flyg och hotell på Destination.se

Guider till New York!

Ladda ner resguider:

Reseguider - Ladda hem och ta med - Aftonbladet
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN