”Tjocktaxa” på flyg har blivit en succé

Foto: ”Betala endast vad du väger”, marknadsför sig Samoa Air med på hemsidan.
RESA

Samoa Airs test med att överviktiga får betala extra för flygstolarna har gjort succé.

Passagerarna är nöjda efter det första året eftersom de flesta får betala mindre.

– Folk lägger ihop ett och ett, det är det första de bryr sig om. Personer som väger mindre än 120 kilo tjänar alltid på ett betala–för–vikten system, säger Chris Langton, flygbolagets vd.

Flera flygbolag, däribland Ryanair, hade tidigare varit inne på tanken att ta betalt per kilo i stället för flygstol. Hos Ryanair slopades dock idén eftersom de flesta checkar in online.

I stället blev Stilla Havet-rikets Samoa Air först i världen med att införa ”tjocktaxa” ombord på flyget.

Det har i och för sig en naturlig förklaring.

Samoa har världens sjätte mest överviktiga befolkning. Enligt världshälsoorganisationen WHO lider 80 procent av befolkningen av övervikt.

Fyra kronor kilot

Hos Samoa Air får nu passagerarna betala knappt 4 kronor per kilo av den egna vikten när de checkar in. Plus vikten på bagaget.

Det innebär enkelt räknat att biljettpriserna sjunker för alla som väger under 120 kilo och stiger för dem som får vågskålen att överträffa samma siffra. Allt enligt Samoa Airs bokslut efter det första teståret.

Allra mest gynnas en familj med två vuxna och två barn.

Chris Langton avslöjar för The Advertiser att bolaget nu överväger att införskaffa ett fjärde flygplan, en Cessna 208, till den lilla flygflottan.

Det planet ska utrustas med en del större och rymligare flygstolar för just de verkligt överviktiga passagerarna. Sådana 35 centimeter bredare stolar finns redan på några av Samoa Airs plan.

”Får vad de betalar för”

– Alla får vad de betalar för. Större flygbolag överväger nu att göra något liknande. Intresset för det vi gjort har inte minskat på något sätt, säger Chris Langton.

– Vi gör det ju med skjortor, kläder och andra saker där vi har olika standardstorlekar. Det här är det mest rättvisa sättet att flyga.

Den norske forskaren Bharat P. Bhatta har stöttat Samoa Airs policy. Han föreslog i en artikel i tidskriften Journal of Revenue and Pricing Management att tyngre passagerare - över det respektive flygbolag anger som standardvikt - ska betala mer för biljetten eftersom de ökar bränsleförbrukningen.

Men förslaget om ”tjockskatt” på flygresor har också fått massiv kritik. Monica Andreasson, styrelsemedlem i Överviktigas riksförbund, reagerade hårt när Samoa Airs planer blev kända.

– Rent spontant är det det dummaste jag hört, om man får säga så. Då ser man ju bara vikten. Det vi försöker jobba mot är att överviktiga blir bedömda utifrån den.

ARTIKELN HANDLAR OM