Alanya har Turkiets trevligaste strand

Kleopatrastranden är drygt två kilometer lång och lagom långgrund.

Foto: JOHAN ÖBERG

Resa | Turkiet

Många turkiska charterstränder är ­trevliga, men bara en är bäst – ­Kleopatrastranden i Alanya.

Den dryga två kilometer långa sandstranden är ­alldels lagom långgrund och under både för- och eftersäsong råder ingen trängsel alls. Bara mitt i ­sommaren blir det fullpackat bland solstolarna, men även då finns lugnare områden längst västerut.

Namnet Kleopatrastranden är inte bara taget för att låta trevligt. Kärleksaffären mellan den romerska generalen Marcus Antonius och den egyptiska ­drottningen Kleopatra inleddes år 41 före Kristus och resulterade bland annat i tre gemensamma barn. ­Kleopatra fick det som i dag är Alanya som kärlekgåva av sin älskare och kanske har hon därmed doppat tårna på just den här stranden.

Mäktig utsikt

Den tredjedel av Kleopatrastranden som finns ­närmast centrum och den dramatiskt utskjutande klippan på vars topp den mäktiga borgen från 1200-talet huserar, har en fin nyanlagd park bakom sig, med blomsterprakt och intressanta skulpturer.

Resten av stranden kantas av en strandpromenad och bilväg längs vilken det ligger många hotell och ­semesterlägenheter. Det gör att det aldrig är långt mellan boende, bad och restauranger – vilsamt och praktiskt.

De flesta som semestrar i Alanya tar sig någon gång upp till borgen högt ovan staden – den ingår i stadsrundturer, men man kan också gå, ta bil eller stadsbuss upp till toppen. Från de mäktiga murarna är vyn ner mot Kleopatrastranden svindlande och känns nästan som om man satt i ett flygplan ovan stan.

3 andra badplatser i Alanya

Dagsturerna med båt brukar göra badstopp på olika platser nära den mäktiga borgkrönta klippan. Här finns flera vattenfyllda grottor med magiskt ljus och har man tur får man syn på delfiner, som är vanliga här.

Alanya kan vara kokhett i juli. Då är det bästa badalternativet den strömmande turkosgröna Dimçayfloden i bergen några kilometer utanför centrum. ­Mysiga träd­skuggade restauranger kantar ­floden och har ofta bord på ­pontoner eller direkt i vattnet.

En del charterturister som köpt resa med hotell i Alanya hamnar i själva verket flera ­kilometer västerut – i Inçekum. Stranden är helt okej, men många bor på all inclusiveställen och föredrar lata dagar vid poolen.

Ladda ner guiden!

Ladda ner resguide till Alanya

Johan Öberg/text

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Turkiet

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Turkiet