Populära turistbyn Polignano a Mare tar betalt av turister

Italien: turister välkomna om de betalar först

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Italien

Välkommen hit – men betala först.
Den italienska bergsbyn Polignano a Mare har börjat ta betalt för turister som vill komma in i den historiska stadskärnan.
Nu vaknar kritikerna, som menar att staden profiterar på ett utrymme som tillhör allmänheten.

Turismen i Italien ökar mer och mer för varje år. De populäraste destinationerna tar till åtgärder för att både locka fler turister, men också göra det drägligt att vistas där.

Bergsbyn Polignano a Mare har skapat kontroverser genom att börja ta ut en entréavgift för att gå in i den historiska stadskärnan, skriver The Telegraph.

För fem euro får besökaren ta del av det historiska arvet,  popcorn, en doughnut, sockervadd och en drink.
Foto: TT/bild
För fem euro får besökaren ta del av det historiska arvet, popcorn, en doughnut, sockervadd och en drink.

Det kostar nu fem euro, cirka 50 kronor, för att få vandra omkring på de slingrande gatorna. En stad vars historiska ursprung stäcker sig tillbaka till den grekiska bosättningen hundratals år före Kristus.

För att rättfärdiga entréavgiften kommer besökarna få popcorn, en doughnut, sockervadd och en drink.

Locka turister vintertid

Entréavgiften infördes i november och kommer sträcka sig över hela julen, fram till den 6 januari. Det är en populär säsong för turister, då hela staden är upplyst av ljus.

Borgmästaren Domenico Vitto säger till The Telegraph att Polignano a Mare måste locka till sig turister även när det inte är sommar.

Han säger att stadens besökare inte måste köpa biljetten in till det historiska arvet, och att initiativet gjort att Polignano a Mare fått mycket fler besökare.

Men alla är inte nöjda med beslutet.

Ingen äventyrspark

Kritiker menar att det nya sättet att välkomna besökare bidrar till en kommersialisering av allmänna platser, som borde vara öppna för alla.

Människor som bor i området och företag runt omkring är oroliga för att det är ett steg mot att populära sevärdheter ska bli ”disney-parker”.

”Att förändra staden till en show, som om det var en äventyrspark, är inte en bra idé. Staden ska vara en del av världens kulturarv”, skriver den lokala företagsföreningen Confesercenti Terra di Bari i ett uttalande.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA