6 tips för att maxa din flygresa

Så gör du för att få den bästa upplevensen

Av: 

Malin Nilsson

Semester

Att lägga livet i en annan människas händer kan vara stressande, och även den orädde kan känna sig obekväm på flygresan.
Enligt flygvärdinnan Annie Kingston finns det dock flera saker du kan göra för att se till att få bättre plats och bättre service.

Flygvärdinnan Annie Kingston ger sex tips för hur man ska optimera sin flygresa
Flygvärdinnan Annie Kingston ger sex tips för hur man ska optimera sin flygresa

Små utrymmen, tryck i luftvägarna, sitta intryckt bredvid främlingar och svårt att sova. Att flyga kan minst sagt vara obekvämt och stressande för många. Sällan flyger en för flygandets skull: Det är målet, en kärlek, familjen eller semestern, som är det viktiga.

Men det är inte bara utomstående faktorer som påverkar din upplevelse. Flygvärdinnan Annie Kingston skriver på Oyster.com om hur man själv kan optimera sin resa.

 1. Om du vill sitta ensam
  Om du föredrar att slippa främlingen bredvid dig kan du alltid fråga om flyget är fullt. Det är dock inte lönt att göra detta så fort du ska gå på flyget eftersom flygvärdinnorna inte kan svara innan alla har gått på. Då får du vänta tills efter planet har lyft och det är okej att spänna av bältet.
  Du kan också se till att vara den som boardar sist. Då ser du lätt vilka platser som är lediga och inte. Men se upp! Ingen gillar ett försenat flyg och håller du dig inte vid gaten riskerar du att missa planet. Gå till boardingen, men ställ dig sist i kön.
 2. Om du vill slippa barn
  Alla har rätt att flyga, men vill du ändå positionera dig mot skrikande bebisar bör du se till att sätta dig så långt ifrån dem som möjligt. Enligt Annie Kingston brukar familjer med barn under året sätta sig på första raden vid skiljeväggarna. Dessa finns främst på stora flygplan där planet är uppdelat i olika ”avdelningar” och där första raden har något större benutrymme.
 3. Här ska du sitta för bästa service
  Om du är en person som ofta vill ha påfyllning av dryck eller särskilda snacks ska du se till att sitta längre bak hellre än långt fram. Anledningen är att när flygvärdinnor svarar på en ringning från de främre raderna, slutar det ofta med att personer runtomkring vill ha samma sak som den förste har beställt. Det innebär att vissa matalternativ eller varor som vodka, kuddar eller tandborstar riskerar att ta slut, eller att serveringsschemat blir försenat. Effekten är inte lika stor när resenärer i de bakre raderna beställer.
 4. Undvik fönstret
  Efter en tid i värmen är det lätt att glömma bort hur kallt det är på flyget vid 10 000 meters höjd. Om du klätt dig i shorts eller klänning och sandaler kommer du därför snabbt börja frysa. På vissa flyg kostar det dessutom att låna filtar. Vill du hålla värmen bör du därför undvika att sitta nära fönstret, eller byta om.
 5. Onödiga kostnader
  Om du planerar din packning, och i synnerhet ditt handbagage, kommer du slippa onödiga utgifter innan semestern ens har tagit fart. Flygplatser är nämligen fulla av bra att ha-saker, men desto dyrare för din plånbok. Köp sovmasken, nackkudden och reseförpackningarna innan resan, så kan du ha pengarna till roligare saker.
 6. Därför gynnas du av medlemsskap
  När du bokar flygbiljetter får du oftast en fråga om du vill registrera dig som medlem för att kunna ta del av erbjudanden. Det är lätt att avfärda för att slippa få mejl, men då riskerar du att också avslå billiga uppgraderingar. När det finns platser kvar i första klass brukar personalen nämligen skanna igenom passagerarna som reser ensamma, och därför erbjuda uppgraderingar till medlemmarna. Även passagerare med få poäng kan alltså få möjligheten att sitta i första klass.

ANNONS

Ut och resa? Hitta bra priser på hotell i Thailand - boka snabbt och enkelt här

Extern länk från Booking.com

Läs mer

Publisert:

LÄS VIDARE

Staffan Heimerson testar tåget genom Europa

ÄMNEN I ARTIKELN

Semester

Resa | Flyg

MER OM RESA

Flygbolag hjälper resenärer undvika bebisar ombord

Nu kan mittensätet på flyget bli mer bekvämt

Så undviker du trafikkaoset i jul

Så få du den bästa platsen på flyget

Svarta listan visar värstingarna i resebranschen

Vems är armstöden?

Bästa tipsen för dig som vill hyra bil utomlands

Familjen reser jorden runt med sina sex barn

Hon reste till Kina och tillbaka – med tåg

Himmel och helvete för sexbarnsfamiljen på jordenruntresa

Expertens bästa tips till dig som vill tågluffa

Därför ska du besöka vindistrikt på hösten

De ska åka tåg till södra Vietnam – med en tvååring

Staffan Heimerson testar tåget genom Europa

Lottie Knutson: Vandring blir sommarens stora trend

Här är platserna du bör undvika 2020

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Ut i naturen: Det här ska du tänka på

Folkkära Barcelona – 44 tips för en lyckad resa

Biljetter snart slut när många letar julresa

Här tvingas du ta semester från mobilen

Här är eldrivna hotellrummen – som kör sig själva

Få svenskar ratar flygresor för att skona klimatet

Tillfälligt stopp för nya pass

Så betalar svenskarna sina utlandsresor