Så hyr du ut din bostad i Spanien

Tjäna pengar på uthyrningen och finansiera ditt boende

Ditt köp har gått igenom och du har äntligen ditt drömboende i Spanien. Men om du bara vill utnyttja bostaden några veckor per år är det perfekt att hyra ut den till andra när du inte är där.
I det här avsnittet av ”Drömmen om Spanien” får du de bästa tipsen för att uthyrningen ska funka så bra som möjligt.

Rekordmånga svenskar köper hus eller lägenhet i Spanien. Och faktum är att drömmen om att bo i ett soligt och varmt land – helt eller delvis under året – blir verklighet för allt fler av oss nordbor.

Men om man inte kan eller inte vill utnyttja bostaden mer än några veckor per år kan det vara en bra idé att hyra den under de perioder då man själv inte kan nyttja bostaden.

– Förutom att man får pengar till att betala omkostnader för sitt boende så är det aldrig fel att en bostad inte står tom, säger Fredrik Gebauer som är uthyrare på Roomservice Marbella.

Bästa tipsen för dig som vill hyra ut din bostad i Spanien.
Bästa tipsen för dig som vill hyra ut din bostad i Spanien.

Så lockar du hyresgäster

För att locka så många intressenter som möjligt ger han tipset att inreda bostaden modernt eller med skandinavisk minimalism.

Men hur går man till väga om man vill hyra ut sin bostad? Självklart kan man ordna med tillstånd och sköta allt arbete runt omkring själv. Men det kan vara lite komplicerat.

– Du kan se det som att du driver ett litet hotell. Du behöver registrera ditt boende hos kommunen och hos polisen. Du ska deklarera var tredje månad och lämna in passen på dina gäster till polisen och även lämna uppgifter till skattemyndigheten. Så det är ett rätt så omfattande arbete i dag, säger Fredrik Gebauer.

Dessutom behöver man någon som lämnar över nyckeln på plats till varje ny hyresgäst och visar lägenheten.

Så tjänar du pengar på uthyrningen

– Det finns fler än en anledning att åtminstone överväga att ta hjälp om man tänkt hyra ut sin semesterbostad. Arvodet på de flesta uthyrningsfirmor ligger på runt 20 procent av beloppet som man hyr ut för, säger Camilla Enström, programledare för ”Drömmen om Spanien”.

Det går att tjäna pengar på sin uthyrning, många gör det för att kunna täcka kostnaderna för bostaden. Men det kan vara vanskligt att tro att man ska kunna täcka kostnaderna för köpet i sig. Men det finns trots allt lägenhetsinnehavare som lyckas tjäna större pengar.

– Som exempel har vi en lägenhet som ligger lite längre ner mot stranden här i Marbella. Ägarna köpte lägenheten för 250 000 euro och vi hyrde ut den för 35 000 euro under 10 månader 2018. De är jätteglada, men det är kanske exceptionellt, men allt beror på läge och framför allt hur man presenterar sin lägenhet, säger Fredrik Gebauer.

Presentera bostaden smakfullt

En sak som kan vara bra att tänka på är att köpa en bostad som ligger i ett område som är populärt för uthyrning.

– Då ska det helst ligga nära vatten, ha egen pool eller i alla fall gemensam pool och även en bra terrass. Det är det folk tittar på när de letar efter något att hyra, säger Fredrik Kristensson, mäklare på Carl Alex Partner.

Att presentera lägenheten på ett smakfullt sätt med snygga bilder, fin inredning och att göra bra marknadsföring för den är viktiga bitar för att lyckas med uthyrningen. Om du planerar att hyra ut din semesterbostad så är det några saker du måste tänka på. Du måste han en person på plats som lämnar ut nyckeln. Du måste även registrera din bostad för uthyrning hos kommunen och polisen. Dessutom måste du deklarera och betala skatt på vinsten som du gör.

3 viktiga saker när du hyr ut din bostad i Spanien

  • Ordna med en person som kan lämna ut nyckeln på plats.
  • Registrera din bostad för uthyrning hos kommunen och polisen.
  • Deklarera och betala skatt för vinsten som du gör.
Publisert:

LÄS VIDARE