Rekordmånga tog flyget förra året

Men nu märks tydlig avmattning i flygresandet

Rekordmånga tog flyget förra året. Men nu syns en tydlig avmattning.
Rekordmånga tog flyget förra året. Men nu syns en tydlig avmattning.

Aldrig har så många rest med flyg som förra året.
Antalet passagerare på svenska flygplatser nådde toppnoteringen 39,3 miljoner.
Men enligt experter märks nu en tydlig avmattning på flygresandet.

Trots en pågående intensiv debatt om klimathotet och flygresor slog siffrorna i taket förra året. Aldrig har så många flugit som 2018, det visar siffror från Trafikanalys. Antalet passagerare totalt på svenska flygplatser nådde 39,3 miljoner.

Men samtidigt minskade antalet flygresenärer som flög inrikes och utrikesflyget upplevde sin svagaste tillväxt på passagerarsidan sedan 2009. Det är ett trendbrott, passagerarantalet har ökat kontinuerligt sedan den ekonomiska krisen runt 2008.

– Flyget har haft en stark utveckling under flera år men nu kan vi se tydlig avmattning, säger Henrik Pettersson på Trafikanalys till Nyhetsbyrån Siren.

Avmattning i slutet av året

Malmö och Umeås flygplatser såg ett minskat antal passagerare medan Arlanda, Skavsta och Landvetter ökade sitt passagerarantal. Avmattningen kom framför allt under den senare delen av året.

– Vi vet inte om det finns någon tidig konjunktureffekt i detta, om det beror på flygskatten som infördes den 1 april eller om den varma sommaren med den klimatdebatt som var då påverkade. Enligt Transportstyrelsens månadsstatistik var de första månaderna under 2018 inte lika svaga, avmattningen kom framför allt under den senare delen av året, säger Henrik Pettersson till Nyhetsbyrån Siren.

Beläggningsgraden – som är ett viktigt nyckeltal för bolagen då den visar hur välfyllda planen är – sjönk samtidigt på både utrikes- och inrikessidan.

Här hittar du alla våra reseguider!
Publisert:

LÄS VIDARE