Här är Sveriges tolv nya vandringsleder

Kungsleden Abisko
Kungsleden Abisko

Att bege sig ut på vandring på semestern är en trend som växer sig starkare.
I år finns det dessutom tolv nya signaturleder att prova på för den som är sugen.
– Vi har valt ut tolv leder som vi tycker är fina och trevliga och som alla har gemensamt att man kan ta sig till dem med kollektivtrafiken, säger Jenny Engström, press – och Kommunikationsansvarig på STF.

Att vara aktiv på semestern och uppleva den svenska naturen är något som står högt i kurs när man frågar svenskarna om hur de vill semestra i Sverige. När Svenska Turistföreningen, STF, för två år sedan ställde frågan i en undersökning så ville så många som 24 procent helst ägna sig åt vandring på en aktiv semester och det är en trend som håller i sig.

– Vi märker att det finns ett stort intresse och ser det också på bokningarna av boende som ligger nära vandringslederna. I fjällen har till exempel bokningarna på boendet ökat med 22 procent sedan 2014, säger Jenny Engström.

Lanserar tolv signaturleder

För att underlätta klimatsmarta naturupplevelser och för att fler ska kunna uppleva vandring lanserar nu STF tolv signaturleder som sträcker sig genom hela Sverige.

Med de nya signaturlederna blir det enkelt för nya och erfarna vandrare att hitta nästa vandringsäventyr och STFs krav är att alla ska vara lätta att nå med kollektiva färdmedel.

– STF vill dels göra det lättare för vandraren att välja bland alla fantastiska leder i Sverige och dels vill vi lyfta upp vandring som aktivitet. Med den här satsningen vill vi att det ska bli ännu enklare för fler att upptäcka hela Sverige, säger Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare på Svenska Turistföreningen i ett pressmeddelande.

Det gemensamma kännetecknet för signaturlederna är den vackra naturen och att de är  karaktäristiska för sin landsdel. Här finns det högfjäll, rapsfält, fäbodstigar, bokskogar, sandstränder, fjällbjörkar, sjöar, tallhedar, klapperfält, ädellövskogar och stenhällar. Vandringstakten och äventyrsgraden, om man vill vandra när eller resa långt bort bestämmer man själv.

– Lederna passar de flesta och man väljer själv hur snabbt man vill gå. Det enda man ska tänka på är att ha ett par sköna skor och en god matsäck med sig, säger Jenny Engström.

Om du vandrar alla tolv signaturleder så kan du höra av dig till STF för att få ett diplom.

– Man behöver inte gå alla på samma år. Man kan se det som sin bucketlist och beta av några om året. Som en bonus har man då fått uppleva stora delar av Sverige och se all den vackra naturen som finns i landet, säger Jenny Engström.

En signaturled från STF ska:

 • Vara vacker och innehålla spektakulära naturupplevelser.
 • Ha en naturtyp som är karaktäristisk för sin landsdel.
 • Vara lättillgänglig och gå att nå med kollektiva transportmedel för att minska miljöpåverkan.
 • Lämpa sig både för erfarna och mindre erfarna vandrare.
 • Vara utformad som rundtur alternativt att det är enkelt att ta sig tillbaka till starten.
 • Vara minst 30 kilometer eller tre dagar och som längst 100 kilometer eller 7 dagar.
 • Erbjuda boende eller övernattningsmöjligheter i anslutning till leden.
 • Vara kvalitetssäkrad och ha tydlig märkning samt information med skyltar, riktmärken och platsangivelser.
 • Tillsammans ger de övriga signaturlederna en bred bild av Sveriges vandringsutbud och natur.

Det här är STFs tolv signaturleder:

Kungsleden Abisko.
Kungsleden Abisko.
 • Kungsleden Abisko

Sträckan från Abisko till Nikkaluokta startar med tät fjällbjörkskog i Abisko nationalpark och går sedan till största delen genom högfjällsmiljö utan träd. Längs vägen skymtas välkända Lapporten.

 • Kungsleden Hemavan

En vandring från Hemavan och norrut genom Vindelfjällens naturreservat till Ammarnäs är som att vandra i ett Lappland i miniatyr.

 • Höga kusten

Vandringen går genom världsarvet Höga Kusten där skärgård, trollskogar, klapperfält, badvikar och klippskrevor avlöser varandra.

 • Norra Sörmland

Från stadspuls till vildmark på några minuter. Leden går genom den sörmländska kulturbygden. Öppna landskap varvas med djupa skogar. Ena stunden vandrar du över stenhällar för att sedan vandra invid en sjö.

 • Siljan

Siljansledens etapp mellan Fryksås – Rättvik går längs gamla fäbodstigar genom skogar och invid sjöar.

 • Värmland

Södra Finnskogsleden mellan Morokulien och Røjden kryssar fram och tillbaka över gränsen mellan Sverige och Norge, genom barrskog, förbi sjöar och över berg.

Njut av utsikten i Jämtland.
Njut av utsikten i Jämtland.
 • Jämtlandstriangeln

Vandringsleden som går i en triangel mellan fjällstationer genom högfjällsmiljö och fjällbjörkskog passar både nybörjare och vara vandrare.

 • Tiveden

Bergslagsleden slingrar sig genom omväxlande miljöer. På etappen mellan Stenkällegården-Ramundeboda vandrar du bland annat genom Tivedens nationalpark.

 • Södra Bohuslän

Vandringen från Stensjön till Kungälv/Fontin går genom naturreservat, förbi fiskrika sjöar och under täta bokskogar. Det finns flera möjligheter till bad längs vägen.

 • Öland

Från Färjestaden till Ölands södra udde går vandringen på Mörbylångaleden genom örtrika sjömarker, sandklintar, klapperstenstränder och byar med gammalt ursprung.

Skog och kulturlandskap längs Vättern.
Skog och kulturlandskap längs Vättern.
 • Omberg

På sträckan mellan Boxholm och Omberg går Östgötaleden genom en blandning av skog- och kulturlandskap samt längs Vätterns kust.

 • Österlen

Vandringen från Nybrostrand till Kivik längs sandstränder, berghällar och genom lummig ädellövskog. Här finns både spännande kulturhistoria och storlagen natur.

Publisert:

LÄS VIDARE