Rekordstort intresse för utlandsresor

Publicerad:
Uppdaterad:
I sommar ökade utlandsresorna med tio procent.
Foto: Thinkstock
I sommar ökade utlandsresorna med tio procent.

Reseguider

Svenskarna reser utomlands mer än någonsin.
Trots oron i världen.
I sommar ökade utlandsresorna med tio procent.

I sommar reste svenskarnas utomlands mer än någonsin visar färsk bokningsstatistik från Ticket Privatresor. Välkända semesterklassiker lockade mest. Men en resa till någon av Europas storstäder blir mer och mer populärt.

Mallorca mest populärt

Vi har inte tröttnat på de klassiska resmålen runt Medelhavet. Mallorca, som nu inför höjd turistskatt, var sommarens absoluta favoritdestination bland svenska utlandsresenärer.

Mallorca har cementerat sin plats i svenska utlandsresenärers hjärtan, och trots en minskning under sommaren 2017 är det fortfarande långt, långt ner till tvåan Kreta. Istället för att förknippas med partyresor för ungdomar är nu Mallorca en destination för en bredare publik, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket Privatresor.

Terror avskräcker inte

Svenskar påverkas inte i samma utsträckning som tidigare av terrorhot eller attacker. Städer som varit utsatta för attentat, London, Paris och Barcelona till exempel, ökar kraftig sina bokningar. Lusten att resa till utsatta destinationer tenderar att gå ner under en vecka efter dådet, för att sedan stiga till samma nivå igen.

Kreta och Split tillhör också de stora vinnarna sommaren 2017. Till Split ökade bokningarna med knappt 40 procent.

Lockar året runt

Länderna som ökar mest är Kroatien (+30,6 procent), Nederländerna, (+99,7 procent) och Portugal (+35 procent).

– Storstäder har ökat kraftigt i popularitet och går från att vara främst höst- och vårdestinationer till att locka även under sommarmånaderna. London, Amsterdam, Paris, Barcelona, Prag och Lissabon är favoriterna, och står sig även under hösten, säger Katarina Daniels.

Vinnare och förlorare som resmål sommaren 2017

Populäraste resmålet: Mallorca. Medelhavets klassiker kvar i toppen.

Weekendstad: London. Bokningarna ökade med 30,8 procent, mycket tack vare pundets fall.

Storstadsraketraketen: Amsterdam. Nära hundraprocentig ökning.

Sol- och badraketen: Split, med bokningsökning på 39,7 procent. Många har också Split som utgångspunkt för besök på någon eller några av de närliggande öarna, t ex populära Hvar eller Brac.

Semesterlandet: Kroatien fortsätter att locka fler och fler semesterfirare.

Förloraren: Antalya. Den turkiska turistorten tappade stort i antal bokningar under 2016, och har inte återhämtat sig. I sommar minskade bokningar med 30,2 procent.

Källa: Ticket Privatresor

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA