Berusade och lättklädda turister får böta

Hvar har under senare år blivit en partyö för många unga.
Hvar har under senare år blivit en partyö för många unga.

Ön Hvar i Kroatien är ett populärt resmål för partysugna ungdomar.
Men semesterfestandet har gått över styr.
Nu införs kraftiga böter för fylleri och bara överkroppar bland annat.

Ön Hvar i Kroatien, som häromdagen utsågs till en av världens tio vackraste öar, upplever en ungdomlig turistboom. Partysugna turister har under senare år flockats och festat.

Kräks och urinerar

Men öns nyvalda borgmästare Rikardo Novak har fått nog av buslivet, som följer i spåren. Novak tar i med hårdhandskarna och inför bötesbelopp för en handfull överträdelser.

– De kräks i stan, de uträttar sina behov i varje hörn, de går utan t-shirt och de kryper omkring. Unga turister är välkomna men måste lära sig uppföra sig, säger Rikardo Novak till lokala medier.

Den som dricker alkohol på gatan får hädanefter en bot på drygt 6 500 kronor. Turister i stadsmiljö enbart iklädda badkläder får betala 5 700 kronor i runda slängar och en bar överkropp kostar 4 750.

Turismen viktig

"Spar pengar och njut av Hvar" lyder rubriken på de stora skyltar som satts upp och där bötesbeloppen också klart och tydligt framgår.

Turismen är en avgörande inkomstkälla för Kroatien, med 4,2 miljoner invånare. Förra året besökte knappt 16 miljoner turister landet och i år lär det bli ännu fler.

Även Magaluf på Mallorca införde nyligen ett 60-tal regler för att stävja partyturismen och spanska San Pedro del Pintar, söder om Alicante har också gjort det.

Fotografen noterar också att det blir dyrare att gå omkring i speedos än i badshorts.
Fotografen noterar också att det blir dyrare att gå omkring i speedos än i badshorts.
Dalmatiens öar – så nära en perfekt ö-luff
Publisert:

LÄS VIDARE