Svenska millennials reser allt mer

Hit reser svenska millennials helst

Millennials reser helst till Storbritannien.
Millennials reser helst till Storbritannien.

Millenials reser mer i år jämfört med förra året, enligt en ny undersökning.

I snitt har den unga generationen besökt tre länder var i år.

– Folk har fortfarande haft råd att resa och kanske har vi sett till att passa på att göra det innan lågkonjunkturen, säger Andreas Zannin Nordisk kommunikationschef på Revolut.

Klimatet har varit på agendan år 2019, och resor hamnar ofta i fokus när frågan kommer på tal. Men trots detta har svenska millennials inte dragit ner på sitt resande. Tvärtom har antalet besökta länder ökat, enligt data från finansbolaget Revolut.

Millennials mellan 18 och 38 år har i snitt gjort 2,97 utlandsresor hittills i år. Detta kan jämföras med fjolårets 2,88 utlandsresor. Även danska, norska och finska millenials har ökat sitt resande enligt undersökningen.

– Enligt datan kan vi konstatera att resorna har ökat. Anledningen till varför kan vi dock bara spekulera i. Den stora delen av året har vi befunnit oss i en högkonjunktur. Folk har fortfarande haft råd att resa och kanske har vi sett till att passa på att göra det innan lågkonjunkturen då privatekonomin inte längre tillåter resande i samma utsträckning, säger Andreas Zannin Nordisk kommunikationschef på Revolut.

Ny data från Revolut visar att millennials reser allt mer.
Ny data från Revolut visar att millennials reser allt mer.

Reste mest inom Europa

Landet som flest millennials valde att besöka 2019 var Storbritannien, följt av Danmark. Av topp fem länder att besöka var endast ett utanför Europa, USA. Om resenärerna väljer att stanna mestadels inom Europa av miljöskäl eller inte är oklart.

– Det kan mycket väl vara så. Vi kan bland annat se att det populära svenska semestermålet Thailand inte längre ens befinner sig på topp tio mest besökta destinationer under 2019. Förra året var Thailand det femte mest besökta landet bland svenska millenniegenerationen. Samtidigt har Storbritannien och Danmark klättrat till plats ett respektive två för de mest besökta länderna. 2018 låg Spanien i topp och det är ju en längre flygresa än exempelvis till England. Till Danmark kan man väldigt smidigt åka tåg, vilket kan vara en faktor till att resorna dit har ökat, säger Andreas Zannin.

Hur mycket pengar man spenderar på semestern har i princip varit oförändrat, 638 kronor per dag 2019 och 636 kronor 2018. Även danska och norska millennials har spenderat ungefär lika mycket på semestern som förra året. Däremot i Finland och övriga Europa har man valt att spendera mindre per dag utomlands.

– Generellt har priserna ökat och reallöneutvecklingen har varit låg i stora delar av Europa. I Sverige har vi haft en god löneutveckling efter finanskrisen 2008 och även det senaste åren, samma gäller för Norge och Danmark. Finland å andra sidan har inte haft samma ökning de senaste åren. Det kan vara en anledning till att vi i Sverige, Norge och Danmark inte har dragit ner på våra semesterkassor.

Dyraste resmålet

Det land där millennials spenderade mest pengar per dag hittills i år är Förenade Arabemiraten, där bland annat Dubai ligger. Snittet per dag i landet var 1 579 kronor. Detta skiljer sig rätt mycket från landet där svenskarna spenderade minst pengar: Irland, där man spenderade 364 kronor per dag. Även Polen, Tjeckien och Estland var länder där millenniegenerationen spenderade mindre pengar i år.

Mest pengar spenderar svenska millennials i Dubai
Mest pengar spenderar svenska millennials i Dubai

Om undersökningen

  • Undersökningen baserades på data från Revoluts kunddatabas med över 7 miljoner kunder globalt. Nära 54 000 av dessa är svenskar, varav 35 792 är mellan 18 och 38 år.
  • Revolut är en finansiell tjänst som erbjuder ett bankkonto som är kopplat till ett betalkort via en smarttelefonapp. Revolut tillåter kunder att växla pengar till bankernas interna växlingskurs utan avgifter eller valutapåslag vilket har gjort Revolut till ett populärt betalkort att ha med sig när man är ute och reser.
Publisert:

LÄS VIDARE