Så gör du för att gifta dig på Gran Canaria

På Kanarieöarna finns det fina miljöer för ett bröllop.
På Kanarieöarna finns det fina miljöer för ett bröllop.

Att drömma om ett bröllop med sand mellan tårna är inte ovanligt, och många som gifter sig utomlands väljer just Gran Canaria. Ön har allt från värme till låga priser, men hur gör man egentligen för att gifta sig på ön? Här är allt du behöver veta.

Vigsel på flygplatsen eller i Svenska kyrkan? Och hur gör du när du kommer hem? Det finns en del att ta reda på inför ett bröllop, speciellt om du planerar att ha det utanför Sverige. Men att gifta sig utomlands blir allt mer populärt. En plats där svenska bröllop blir allt vanligare är Gran Canaria. Där solen skiner mer, temperaturerna är högre året runt, och där priserna är lägre.

– Att gifta sig på Gran Canaria är definitivt roligare, ger ett större urval av mat, bättre möjligheter till utomhusbröllop och mer valuta för pengarna. Det är också en HBTQ-vänlig ö och perfekt för gayvigslar, säger Daria Razumova, grundare av det Stockholmsbaserade Event Art som arrangerar bröllop på Gran Canaria, i ett pressmeddelande.

Att många har varit på ön bidrar även till att fler känner sig hemma på Gran Canaria. Den varierande naturen ses också som ett plus av många, då det finns möjligheter att anordna bröllop i allt från bergsmiljö till på stranden, eller vad sägs om i öknen? Men innan avfärd finns det en del att tänka på. Här är allt du behöver veta inför ett bröllop på Gran Canaria, enligt öns turistråd.

Gran Canaria är en populär ö för bröllop utomlands.
Gran Canaria är en populär ö för bröllop utomlands.

Tipsen – så gifter du dig på Gran Canaria

 • Vigsel hemma – fest i värmen
  Det enklaste sättet att gifta sig utomlands på kan vara att helt enkelt gifta sig i Sverige och sedan fira det i värmen. Att välja en enkel vigsel på hemmaplan för att sedan ha en symbolisk ceremoni i exempelvis Spanien.
 • Gift dig på flygplatsen
  På Arlanda flygplats finns det ett kapell där det anordnas vigslar, och rummet är ett så kallat multireligöst rum som är öppet för alla. Där kan du välja att antingen gifta dig dagen innan avfärd, eller att ha en snabb ceremoni för att sedan sätta dig på planet. Det finns även vip-rum att gifta sig i. Även på Landvetter och Malmö flygplats går det att anordna vigslar.
 • Svenska kyrkan på ön
  I San Agustín på Gran Canaria ligger Svenska kyrkan, som har vigselrätt. Utlandskyrkan är populär bland svenskar som ska gifta sig. Där kan vigseln anordnas i prästgårdsträdgården med utsikt över havet, eller i kyrkan. Priset för vigseln är 550 euro, cirka 5 800 kronor, och kyrkan har ännu ett önskemål från gästerna: Två kilo rättvisemärkt svenskt bryggkaffe.
 • Få en kyrklig välsignelse
  Det finns en del krav att uppfylla för att få gifta sig i Svenska kyrkan på Gran Canaria. Bland annat måste båda personerna som gifter sig vara svenska medborgare, och minst en måste vara med i Svenska kyrkan. Uppfylls inte kraven kan inte själva bröllopet ske i kyrkan, men då är det möjligt att först gifta sig borgerligt för att sedan få en kyrklig välsignelse, där ceremonin är lik en vanlig vigsel.
 • Fyll i blanketterna innan
  Innan ett giftermål måste personerna som gifter sig ansöka om en hindersprövning till skatteverket, oavsett om vigseln sker i Sverige eller utomlands. Ansökan görs genom att en blankett skickas in till Skatteverket, och detta måste göras i tid. Efter ansökan får du ett intyg om hindersprövning och ett vigselintyg som du ska ta med till vigseln. Även en vigselblankett ska tas med till bröllopet, och detta beställer du hos din församling.
 • Gör det här när du kommer hem
  Bröllopet är över och semestern likaså, men än är du inte helt klar. Vigseln måste i efterhand anmälas till Skatteverket, annars är inte äktenskapet giltigt.
Att ha bröllopsfest på en segelbåt passar för båtälskaren.
Att ha bröllopsfest på en segelbåt passar för båtälskaren.
Publisert:

LÄS VIDARE