295 flygbolag på EU:s svarta lista

Foto: Nepal är det senaste landet att svartlistas av EU. Bland olyckorna som bidragit till EU:s beslut är den här kraschen förra hösten, då ett plan från Sita Air med turister kraschade kort efter start från Katmandu och samtliga 19 ombord omkom.
RESA

Nepal är senaste landet att hamna på EU:s svarta lista med flygförbud.

– Den nuvarande säkerhetssituationen i Nepal ger oss inget annat val än att alla landets flygbolag placeras på vår säkerhetslista med flygförbud till EU, säger Siim Kallas, EU:s transportkommissionär.

I dagsläget finns 21 länder och sammanlagt 295 flygbolag på EU:s svarta lista.

Nepal är alltså det senaste nytillskottet.

– Vi hoppas att det här flygförbudet får luftfartsmyndigheten där att förbättra flygsäkerheten, säger Siim Kallas.

Sådana framsteg tycker sig EU ha märkt när det gäller tre andra länder på svarta listan - Filippinerna, Sudan och Zambia.

Öppnade linje till London

De står dock fortfarande kvar på listan och får alltså inte flyga till något av EU:s 28 medlemsländer. Ett undantag är dock filippinska Phiilippine Airlines, som togs bort från listan tidigare i år och som för några månader sedan öppnade en direktlinje Manila–London. Bolaget planerar även fler linjer till städer inom EU.

För Nepal innebär flygförbudet ett hårt slag även om inget nepalesiskt flygbolag har trafikerat EU-området.

Landet är en viktig turistdestination och i fortsättningen får alltså de turister som köper biljett av ett nepalesiskt flygbolag också en påminnelse om att landet numera står på EU:s svarta lista.

ARTIKELN HANDLAR OM