6 saker på flyget – du kan få gratis

Av: 

Jonas Blomquist

Resa

Hela läsken Varm choklad Våtservetter Extra snacks – hade du koll?

Gratis är gott – men dagens flygbolag har blivit snålare när det kommer till att erbjuda saker som inte kostar något.

Här är sex saker du kan få under flygningen som du inte behöver betala för.

Det fanns tider då det mesta var gratis på flyg. Men i takt med att priserna har sjunkit och lågprisbolaget ökat har det blivit allt svårare att hitta saker 10 000 meter över marken som inte kostar en krona. Det finns dock fortfarande flera grejer att ta del av utan att betala något. Tidningen Business Insider har listat de bästa du kan få under flygningen helt gratis – vi har plockat ut några av de bästa. Och kom ihåg att du själv oftast måste fråga efter dem.

Hela läsken:

När det delas ut dryck och du beställer en läsk får du ofta halva innehållet i burken utblandat med is. Inte tillräckligt? Frågar du efter hela läsken får du väldigt sällan ett nej – och slipper sitta törstig.

Varm choklad:

Tröttnat på kaffe och te? För de lite mer sockersugna finns alternativ. Vad få vet är att många flygbolag även erbjuder varm choklad, bland annat Etihad Airways och Southwest Airlines.

Barnvakt:

Alla som flugit med barn vet att resan tillsammans med de små älsklingarna kan vara en stor utmaning. Få känner dock till att när du behöver gå på toaletten eller sträcka på benen kan fråga om en tillfällig barnvakt. Vissa flygbolag har till och med ”Flying Nannies” som kan underhålla dina barn med både lekar och pyssel.

Våtservetter:

Flygplan kan vara en bakteriehärd. Inte speciellt konstigt med tanke på att tusentals personer vistas där varje vecka. Det går dock att snabbstäda upp det lilla bordet och även göra rent dina händer med våtservetter. Dessa kan du alltid fråga efter vid behov.

Grooming-kit:

På vissa flygningar kan du få ett händigt kit med såväl öronproppar, hudlotion, tandborste, tandkräm och strumpor. Om du behöver extra saker – glöm blygheten och fråga. Oftast får du ett ja.

Extra snacks:

Ofta delar personalen ut små påsar med jordnötter eller andra snacks. Inte nog för att mätta din hunger? Fråga efter några extra påsar. Om det finns kvar delar gladeligen ut extra snacks till dig.

Publisert:

LÄS VIDARE

SUPERTEST: Fyra flygbolag – vi jämför kabinerna i alla klasser