Slussdebut nu är det bara 57 kvar

1 av 2 | Foto: Fyra dagar längs Göta kanal med M/S Diana eller någon annan av kanalbåtarna kostar från 6 795 kr med helpension.
RESA

19 mil vatten och 58 slussar.

Att paddla Göta kanal kan verka som en skräckupplevelse för en nybörjare – men det är enklare än man tror.

Resas reporter Kajsa Norman testade sträckan Tåtorp – Vassbacken.

När man aldrig tidigare suttit i en tvåmannakajak, framkallar det en viss förväntan när man ensam ska ta sig igenom en sluss.

Med kroppen på helspänn paddlar jag in och tar ett hårt grepp om slussens kant.

Efter en stund märker jag att vattennivån sjunkit ett par decimeter – och det är redan över.

Fullständigt odramatiskt.

Slussen sköts för hand

Elddopet äger rum i lilla Tåtorps sluss. Det är en så kallad utjämningssluss som reglerar nivåskillnaden mellan sjön och kanalen. Här öppnas och stängs slussen för hand, och det känns som ett klokt nybörjarval. En 40 meter stor förändring av vattennivån och vatten som sprutar in från sidorna, som i Bergs sluss-trappa, hade knappast gått lika obemärkt förbi.

Väster om Bergkanalen utanför Tåtorp följer en lång sträcka i jordbruksbygd. Ibland får jag känslan av att paddla fram genom en hage med kossor på båda sidor. Den här delen av kanalen är till för dem som vill varva ner ordentligt.

Bo ekologiskt

För den som inte vill tälta, präglas även boendet av totalt lugn. Tåtorp har ett ekologiskt vandrarhem, det känns som det perfekta botemedlet mot utbrändhet.

Här finns ingen tv eller restaurang, utan det gäller att ha med sig egen mat. Jag lyckas inte ens hitta en spegel och tänker för mig själv att min optiker nog skulle ha varit stolt om han kunnat se mig pilla i mina kontaktlinser.

Dag två inleder vi med att paddla de tre kilometrarna till den lilla grillplatsen och bastun vid Lanthöjden, den högsta punkten på kanalens grävda del, 91,5 meter över havet.

När vi fått eld i bastun och grillen är det dags att ta itu med det svåraste av allt – avkopplingen. För i denna idyll av lugn och ro springer vi ändå som skottspolar mellan bastun, badbryggan och grillen, bastun, badbryggan och grillen.

Fakta/Göta kanal

Kajsa Norman