Här turistar thailändarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Rayong Beach har inte landets bästa stränder - men maten är ett lyft

Foto: TAT
Rayong Beach - så långt från andra turister man kan komma.

Helt okänt för de flesta västerlänningar – men mycket populärt bland thailändarna själva.

Trots det har du i Rayong ofta stranden för dig själv. Thailändare stannar hellre i hotellpoolen.

Rayong ligger på Thailands östra kustremsa, söder om ökända Pattaya och inte långt från paradisön Koh Samet.

Ving hade resor hit redan förra vintern och i höst följer Always efter.

Tar du dig direkt till staden Rayong så kommer du att bli besviken. Här finns i princip inget mer än en ordinär stad som lever på sin hamn, lättare industri och de talrika fruktodlingarna.

För att nå stränderna och hotellen så måste vi ge oss ut ur stan och sätta kurs mot Ban Phe, färjeläget för båtarna till Koh Samet.

Så fort vi närmar oss havet ser vi skyltar om olika hotell och resorts ner mot kustlinjen.

Jag väljer Palmeraie beach hotel, med ljusa och trevliga rum, som även Always nyttjar under säsongen. Nu, i juni månad, är det lågsäsong och hotellets begärda 1 700 baht natten prutas enkelt ner till 1 100 baht (275 kr) per natt i fyra nätter.

Nattliv förekommer uteslutande på hotellen, inte inne i staden. När det här området började utvecklas så var den huvudsakliga målgruppen thailändare som ville fly Bangkok över helgen och de utgör fortfarande majoriteten av besökarna.

Då allting är anpassat för thailändska behov så finns här mestadels karaoke-barer och de typiskt thailändska ute-restaurangerna.

Thaimaten är över lag bra, liksom den kinesiska och japanska.

Efter lite letande hittar jag ett trevligt hak vid strandkanten som är öppet trots lågsäsong och mitt i veckan. Medan ett gäng thailändare sjunger gamla slagdängor i rummet intill, delar jag och ställets ägare Tam ett ”Mehkong set”, thaiwhisky och Pepsi.

– 99 procent av gästerna under lågsäsong är thailändare, säger Tam.

Stranden ligger nästan öde, här härskar lugnet och friden. Thailändarna på hotellet verkar föredra poolen.

Stränderna kring Rayong är kanske inte bland de bästa i Thailand och inte blir de bättre av att många tycks använda dem som soptipp. Två män går och rensar stranden från skräp som dumpats här eller kastats överbord från båtar.

Skyltar avslöjar att man i vanliga fall kan hyra jetskis, vattenskidor och annat – uthyraren har dock stängt för säsongen.

Vill du hitta finare stränder än på Rayong beach får du ta båten till ön Koh Samet, en knapp halvtimme från fastlandet. Stränderna där anses av många vara Thailands bästa. Men det är också klart fler västerländska turister och dyrare på Koh Samet.

Om du tröttnar på att bara sola och bada kan du besöka nationalparken Khao Chamao med sina vackra vattenfall och märkliga stenformationer. Parken ligger på vägen mot Chantaburi.

Rayong-området

delar annars många attraktioner med Pattaya, såsom Si Racha tiger farm och drygt 20 golfbanor bara någon timme bort. För den dyksugne finns det ett par intressanta vrak som står på botten utanför Sattathip. Tyvärr så finns det ingen bra dykskola på fastlandet runt Rayong, den bästa i området är AoPrao Divers på Koh Samet som till och med har svenska dykledare.

Stefan Christensen (resa@aftonbladet.se)

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM