Turisterna S Å G A R Stockholm

Av: 

Leif-Åke Josefsson

Stockholm – fint tycker många, förfärligt tycker andra.
Stockholm – fint tycker många, förfärligt tycker andra.

Resa

Det mesta som skrivs om Stockholm brukar vara positivt.

Men det finns som bekant en baksida av allt.

På sajten Tripadvisor sågas vår huvudstad rejält av en del utländska besökare.

Det är tidningen Stockholm Direkt som gjort en djupdykning på reseanvändarsajten Tripadvisor och hittat en del minst sagt kritiska röster om vår normalt sett så omhuldade huvudstad.

Så häng med på denna föga smickrande rundtur:

GAMLA STAN

”Slottet, Riddarholmskyrkan och Tyska Kyrkan är fantastiska men Västerlånggatan är en skam. Det första vi såg var en korthaj (men inte en polis i sikte), därefter mängder av tacky turistbutiker med vikingahjälmar i plast och andra smaklösa souvenirer. Stockholm, städa upp i hjärtat av Gamla Stan genast!”

SLOTTET

”Vårt kryssningsfartyg stannade till i Stockholm i sex timmar men vi var inte direkt imponerade av lokalbefolkningen. En soldat knuffade en av oss i bröstet när hon stod och såg på vid vaktavlösningen.”

JUNIBACKEN

”Vi åkte dit med en femåring och en treåring och blev mycket besvikna. Flera av historierna i sagotåget var klart olämpliga; det berättades bland annat om en brand där en bror hoppade ut genom fönstret med sin lillebror på axlarna och som dog när han slog i marken. Detta är tänkt som en attraktion för små barn!”

SKANSEN

”Jag kan inte begripa hur så många har rekommenderat det här stället. Djuren såg ledsna ut och älgarna gjorde mig besviken. Såg totalt tre djur bakom ett träd.”

Och, en annan besökare: ”Smutsigt, illaluktande, gammalmodigt.”

VASAMUSEET

”Hela museet bygger på osäker information. Överallt står det saker i stil med ”Vi vet inte med säkerhet vem det här var”, ”Han var eventuellt en viktig person” och ”Han var möjligen undernärd”.

ABBA-MUSEET

”Kändes som att besöka något slags hjärntvättcentrum. Och inga varningar för alla blinkande ljus och bilder som kan orsaka epileptiska anfall. Jag var där i totalt fem minuter innan jag fick kraftig migrän och drabbades av illamående.”

STOCKHOLMS KANALER

”Vi gjorde misstaget att åka med en sightseeingtur på vattnet. Personalen var oförskämd mot alla ombord och kallade min dotter ”slampig turist”.  De verkar leva efter devisen att så fort de har fått sina pengar skiter de i sina kunder. Det var till och med vad en i besättningen sa till oss. ”Jag bryr mig inte”, sa han.”

HÖRNET DÄR OLOF PALME SKÖTS

”Det är bara en minnesplatta i marken. Och detta som symbol för världens största mördarjakt som aldrig kommer att lösas. Move on.”

Publisert: