Nu kan du bo på Downton Abbey

Av: Leif-Åke Josefsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Nu kan du checka in en natt på pampiga Highclere Castle – mer känt som Downton Abbey.
Foto: PETER VAN DEN BERG
Nu kan du checka in en natt på pampiga Highclere Castle – mer känt som Downton Abbey.

Aristokratiskt spel och intrigerna vid slottet Highclere har gett tv-serien "Downton Abbey" hängivna fans över hela världen.

Nu får fansen chansen att komma miljön ännu närmare – för första gången i slottets 221-åriga historia blir det möjligt att hyra in sig som privatperson.

Nu är det inte själva slottet som slår upp portarna i stor hotellskala.

Nej, det handlar om endast två hotellrum i The London Lodge, två före detta personalbostäder vid den pampiga entrén till egendomen.

Två gamla ”portvaktsstugor” om ni så vill men givetvis i praktfull arkitektur.

Ägarparet, greven och grevinnan Carnarvon och där greven stammar från den förste Carnarvon som färdigställde slottet 1793, har ägnat två år för att restaurera de två bostäderna, enligt Daily Mail.

Den massiva porten ligger norr om själva slottet och via stigar kan gästerna sedan promenera till Dunsmere Lake, Dianas Tempel för att inte tala om vyn över slottet, allt välbekanta bilder för tv-seriens trogna tittare.

Gift dig – för 180 000

Men smakar det så kostar det. De två hotellrummen öppnar på Valentine´s Day i februari så den som vill uppvakta sin käresta med en större överraskning än enbart blommor och chokladkartong har chansen. Priset per natt är från 4 175 kronor och uppåt. För det får man inte ens frukost utan det är självservering som gäller eftersom båda stugorna har fullt utrustade kök.

Foto: Peter Van Den Berg
Vandra runt i de fina salongerna och låtsas att de är dina egna.

Det minst sagt annorlunda hotellet ska hålla öppet under vår- och sommarsäsong.

Highclere Castle arrangerar också bröllop där utgångspriset är 15000 pund (cirka 180000 kronor).

Stort renoveringsbehov

Själva slottet är i miserabelt skick.

Ett 50-tal rum är i princip obeboeliga och stenfasaden krackelerar betänkligt på sina ställen. Mögel och ruttnade bjälkar har också konstaterats.

Att rusta upp slottet till dess forna glans har kostnadsberäknats till drygt 20 miljoner svenska kronor.

Därför kom det som en räddning och hjälpande hand när greveparets gode vän Julian Fellowes skrev tv-serien för tv-bolaget ITV 2010.

Värnar om traditioner

Lady Carnavon säger till Daily Mail:

– Downton har hjälpt vår marknadsföring på ett extraordinärt sätt. Vi har kunnat ta itu med olika projekt tidigare än beräknat tack vare ökningen av besökare och guideturer. Jag förväntar mig att Downton-effekten kommer att hålla i sig de närmaste tjugo åren.

Nätkommentarerna har inte låtit vänta på sig och de som kommenterat är delade i två läger.

Dels de som tycker det är bra att greveparet försöker restaurera slottet och egendomen, det vill säga värnar om gammal och fin brittisk tradition.

Och så de som klagar över priset för hotellrumsnatten och hur bostäderna inretts.

”Vilket är skälet att öppna en historisk plats för fans och budget-dekorera från Ikea? Rummen ser så moderna ut, man skulle hellre bo på ett gammalt kärt B&B som visar mer kärlek till detalj, historia och tradition”, skriver en från det kritiska lägret.

Publicerad:

MER OM RESA