”Vi kan inte låta bli att åka hit”

Resa | Turkiet

Marie och Per-Arne berättar om sitt älskade Side

Vad är det som får oss att återvända till samma resmål gång på gång?

För Marie Berglund och hennes make handlar det om trygghet – det är som att komma hem.

När vintern börjar släppa sitt grepp om Sverige återvänder paret till turkiska Side. Och det har de gjort de senaste åtta åren.

Marie Berglund och hennes make Per-Arne skålar i kallt vitt vin på favorithotellet Tropic i Side.
Marie Berglund och hennes make Per-Arne skålar i kallt vitt vin på favorithotellet Tropic i Side.

På vintern längtar vi så mycket efter sol, bad och värme. En vecka i maj är helt oslagbar. Vi kan äntligen ta av oss våra vinterkläder och gå barfota i sanden och bada i skön badtemperatur. Att det är så kort flygtid är perfekt eftersom vi bara åker på en veckas semester till Side. Då får inte själva resandet ta så lång tid, säger Marie.

Paret Berglund besökte Side första gången i maj för åtta år sedan. Sedan dess har de åkt tillbaka till den turkiska kuststaden varje år – plus ibland någon vecka på sommaren eller hösten.

”Otroligt billigt”

– Vi kan inte låta bli att åka hit. Första gången reste vi dit bara för att få sol och bad. Det fanns inte så mycket att välja på när man inte ville flyga så länge och samtidigt komma till ett relativt varmt klimat. Dessutom är det god mat och så otroligt billigt. Alla människor var trevliga överallt förutom en del jobbiga försäljare, men man lär sig att säga nej på ett hövligt sätt, säger Marie.

En del av parets vänner förstår inte hur de kan åka till samma ställe så många gånger i rad, men Marie beskriver det som att komma hem.

– Vi har lärt känna dels människor som bor och jobbar där plus turister som precis som vi återvänder just de här veckorna i maj. Vi har tagit med oss våra nu vuxna barn och deras flickvänner dit för att de ska få se hur härligt det är. På hösten reser vi oftast bort två veckor, gärna till dykningen kring Röda havet. Dykning är något vi har blivit avrådda att göra i Turkiet, mycket för att de inte har samma säkerhetstänkande som vi och dels för att de inte har så fräsch utrustning. Vi är nybörjare och lite extra försiktiga, kanske är det överdrivet.

Bor på samma hotell

Marie och hennes make Per-Arne bor alltid på hotell Tropic, precis vid vattnet.

– Där är underbart att sitta i solnedgången och äta och dricka en Efes som är landets egna öl. Jättegod.

Utflykterna blir oftast till ett turkiskt bad, så kallat hammam. Det kostar cirka 200–250 kronor per person och då blir man rengjord och masserad av personalen.

– Titta in på ett ställe och fråga personalen. Verkar de trevliga, ser det snyggt ut? Man har badkläder på sig och eftersom jag och Per-Arne gör det tillsammans känns det tryggt. Man känner sig så ren och len efteråt. Ett annat utflyktstips är Aspendos, en gammal utomhusteater är värt ett besök. Där är oftast någon konsert eller uppträdande på kvällen. Det är mäktigt att sitta och lyssna på i den ljumma natten. ?

Resguide till Side!

Caroline Engvall/text

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Turkiet

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Turkiet