Så reser vi 2012 – här är hetaste trenderna

RESAs redaktör listar

En ny hjulångare, plastplanet Dreamliner, karibiska stränder och nya svenska pass är några av ingredienserna 2012.
En ny hjulångare, plastplanet Dreamliner, karibiska stränder och nya svenska pass är några av ingredienserna 2012.

Vart åker vi till sommaren? Och hur? Och är dags att skrota All inclusive-buffén?

RESAs Sture Bjarnelind kollar i spåkulan vad vi kan vänta oss av reseåret 2012.

2011 präglades av naturkatastrofer, folkuppror och ekonomisk oro. Vi gör nog klokast i att förvänta oss en och annan motgång även av vårt kommande år.

Men den svåra finanskrisen som drabbat eurosystemet har ännu inte lyckats välta någon nation. Och nu viskas det om halverade boräntor framåt sommaren.

Det finns alltså hopp för oss även 2012 – och då inte minst för våra resplaner.

Hellre en resa än ny tv

Resandet är en frihetsyttring. Så sent som i höstas såg jag en enkät, minns inte vilken, men svenskar hade tillfrågas om vad man tänkte offra under finanskrisen.

En överväldigande majoritet skulle absolut inte sluta resa, däremot fick större inköp av konsumentartiklar vänta. Det gällde både bilar och elektronikprylar som en ny dator eller platt-tv.

Turkiet fortsatt hett

Men vad har vi då att vänta av 2012.

Ja sannolikt kommer vi att höra en hel del om Turkiet, prisvärt och varmt ska det vara tycker Svensson. Vi kommer säkert också att få läsa om nya hastighetsrekord bland Asiens tåg, en och annan kryssningsvärsting lämnar sin hamn och Ryanair lär ha ont om grejor på sin meny även 2012

Men sedan då? Jo:

Här är 2012 års...

… mest självklara

Facebook – vad annars.

Resbloggen finns snart inte mer, allt berättande sker inom ramen för det blå F.et. 2011 blev det dessutom möjligt att lägga upp skrytstatusen bland molnen när flygresorna fick wifi.

Och nu kommer nästa grepp: hitta en passande stolsgranne på planet med hjälp av Facebook-profilen.

Grekland lever

Ingen kris biter på Grekland. Av 2012 års sommarnyheter inom chartern dominerar Grekland stort. De mest oväntade nyheterna bjuder annars Apollo på: Seychellerna och – Armenien!

…resmål

1. Karibien

Tro nu inte att Thailand kommer att stendö under 2012. Långt ifrån, men det ökade intresset för resor åt andra hållet är absolut noterat. Om dollarkursen håller sig lugn kan vi räkna med att västvindarna blåser friska även under 2012. Paradisstränder, suveränt vatten, vackra drinkar – och en plånbok som överlever kalaset. En hygglig kombination, eller hur?

2. Kiev

Kanske inte riktigt samma invasion att vänta som den i Berlin under VM 2006, men det blir väldigt mycket gult och blått i Ukrainas huvudstad denna fotbollssommar.

3. Berlin

Det blåser styv tysk weekendkuling just nu. Berlin är hippare än London och på New York-nivå när det gäller turistökningen. Suget blir inte mindre när Lufthansa drar igång sina dagliga flyg till och från Sverige.

Övriga lyft: Italien, Peking som weekendmål, New York (alltid New York),

… trender

1. Hej då, all inclusive

Kanske mer en stilla önskan. Men Apollos senaste kundundersökning visar just att resenärerna i större utsträckning vill äta på en lokal restaurang. All inclusive må vara smart för plånboken och smidigt för barnfamiljerna. Men gud så tråkigt! Välj halvpension i stället och ge den lokala servicenäringen åtminstone en måltid per dag.

2. Kombinationsresandet

Sol och safari (Kenya), sol och stad (Florida och New York), två länder (Argentina och Uruguay) eller superkombinationen sol och stad i två olika länder (Singapore och Tioman Island i Malaysia). Ivern att få ännu fler upplevelser på resan fortsätter att öka.

3. Närmare till avgången

Trenden att kunna starta charterresan från den lokala flygplatsen ökar. Norrköping, Kalmar och Luleå är tre vinnare i charterns ”inbördeskrig”.

Nästa sommar blir det lättare att nå bland annat Rhodos – och för Kalmar blir premiär till Bulgarien (med Fritidsresor).

Andra trender: Nischade upplevelseresor, spektakulära hotellbyggen som landmärken (österut förstås), miljö och hållbarhet som konkurrensvapen.

… tjat

Jag är så trött på flygbolagens skryt om vem som är bäst på att komma fram i tid. Som om det inte räckt med Ryanairs hemska trudelutt och skrävel om att de var Europabäst förra året (är det inte bättre att vara bäst i år?).

Malmö Aviation, Norwegian och SAS har stämt in i kören och börjar inte SJ....nä, jag skojar bara.

…kryssning

Kryssandet som semesterform fortsätter att öka. 2012 satsas det på lifestyle. Fler nischade fartyg ska ge ännu fler resenärer.

Roligast i år blir Queen of the Mississippi, den första nybyggda hjulångaren på Missisippifloden på 20 år. I klassisk 1800-talsstil, men betydligt snabbare än de gamla ångbåtarna. Jungfruresa i augusti.

… försenade flygplaner

1. Rea-flygen

De senaste lågprisplanerna för New York hörde vi först talas om 2010, 2011 var beskedet 2012. Nu ser Norwegians löften om halva priset till New York ut att landa först 2013. Men den som väntar på något billigt…

2. Mysflygen

Det var mycket snack om Dreamliner-konceptet 2011. De hypermoderna Boeingplanen – i plast dessutom – ska göra flygresan till en bättre upplevelse. Premiären i Asien har redan skett, men tyvärr får beställaren Norwegians svenska resenärer vänta till 2013.

3. Rymdresorna

Antalet växer. Just nu har runt 450 personer världen över betalat 20000 dollar i handpenning (resorna kostar runt 200000 dollar) för att få resa upp i rymden med Virgin Galactic.

Men planen om att premiären skulle ske 2011 gick om intet. Fem svenskar har hittills köpt biljett.

Först var äventyrerskan Renate Chlumska, den senaste Gotlandsbekante Pigge Werkelin.

När den första resan ska ske är just nu oklart, tveksamt om det blir 2012.

…kulturhuvudstäder i Europa

Guimarâes (Portugal)

Maribor (Slovenien)

Helsingfors är dessutom årets designhuvudstad i världen.

Publisert: