Rekormånga har redan solsäkrat

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Spanien

10 procent fler bokade resor i år än förra året

Många svenskar har redan bokat årets semesterresa.

Något som kan vara smart – blir det dåligt väder på försommaren kan resepriserna bli hstiga.

– Vi har sett en kraftig ökning av antalet bokningar, säger Amelie Enström på resesökmotorn Destination.se.

Solsäkert Svensk sommar i alla ära – men vill du vara garanterad en semester i solen är det säkrast att planera in en utlandsresa.
Solsäkert Svensk sommar i alla ära – men vill du vara garanterad en semester i solen är det säkrast att planera in en utlandsresa.

Nu är vi svenskar sugna på sol. Så verkar det i alla fall om man tittar på antalet bokade solresor inför sommaren.

Redan nu är det tio procent fler bokade än förra året.

– Folk har fått en försmak för sommaren nu efter de här fina dagarna i Sverige, så nu när vädret blivit lite kyligare har vi sett en kraftig ökning av antalet bokningar, säger Amelie Enström.

– Generellt i år ser vi att många bokar resan närmare inpå avresa och att många satsar på billigare resor.

Turkiet i topp

Turkiet, och i synnerhet Antalya, är mer poppis än någonsin och toppar bokningsstatistiken. Även klassikern Mallorca är mycket bokad.

Största överraskningen är att vi svenskar verkar få upp ögonen för den klassiska vinterdestinationen Thailand som faktiskt är riktigt fint även på sommaren om du bara ser till att undvika regnperioderna.

Enligt Tickets bokningsstatistik stå Thailand för den största ökningen i antalet bokningar inför sommaren, med hela 70 procent fler än förra året.

Boka nu – eller vänta?

För dig som ännu inte bokat din sommarresa gäller det att göra ett val nu. Boka direkt – eller ha is i magen och satsa på att resa sista minuten.

– Många svenskar vill solsäkra sin semester genom att åka utomlands. Även om vädret är bra i Norden just nu, så vet man aldrig hur sommaren kommer att bli. För de som fortfarande är osäkra på om de ska boka en resa eller inte brukar vädret kring midsommar bli avgörande, säger Martin Durnik på Ticket.

Dåligt väder kring midsommar gör att resorna går åt fortare, vilket gör att utbudet för dig som bestämmer dig sent blir mindre.

– Om du verkligen vill vara säker på att få den resa som du tänkt dig så är det nog dags att boka nu. Men om du inte är så kräsen och kan ha is i magen och vänta så kan det vara smart också. Är vädret bra här i Sverige nu, och framförallt kring midsommar, så kan det finnas riktigt billiga sista minuten till senare i sommar, säger Amelie Enström. 

Publicerad:

MER OM RESA