Skulle bygga väg – rev en Maya-pyramid

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Den 2300 år gamla pyramiden var en av de äldsta, största och viktigaste av det som finns kvar i området från Mayakulturen.

Ägarna till sockerplantaget skulle hämta grus till ett vägbygge – och gick loss på en 2300 år gammal Maya-pyramid med en bulldozer.

– Det är som att få ett slag i magen. Helt fruktansvärt, säger Jaime Awe, chef för det arkeologiska institutet i Belize.

Förödelsen vid Nohmul-pyramiden i norra Belize, nära gränsen till Mexiko, upptäcktes för en vecka sedan.

Den 2300 år gamla pyramiden var en av de äldsta, största och viktigaste av det som finns kvar i området från Mayakulturen. Nu återstår bara grus – som ska forma ett stort vägbygge.

– Det är helt ofattbart att någon kan göra detta. Det är så historiskt ignorant som det kan bli. Till råga på allt skulle de använda den gamla pyramiden som fyllnad till att bygga en ny väg, säger Jamie Awe till nyhetsbyrån AP.

33 meter hög historisk skatt

Resterna av pyramiden ligger i ett privatiserat sockerplantage. Men att byggarbetarna som rev den runt 33 meter höga historiska skatten inte kände vad de gav sig på, är helt orimligt menar Jamie Awe:

– De kände till att det var en antik byggnad. Det är bara ren lathet.

Han fortsätter:

– Varför kan inte dessa människor bryta sten på ett ställe som inte har någon kulturell betydelse.

Efter upptäckten skrev arkeologiprofessorer världen runt rasande inlägg om förödelsen och krävde att de ansvariga ska straffas.

Polisen i Belize kommer att utreda händelsen och tillägger att det kan bli aktuellt att åtala de ansvariga, skriver AP.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA