Gesterna du ska undvika på resan

Av: 

Lina Thorén

Resa

Så slipper du den sociala katastrofen på semestern

Få koll på kulturen – innan du reser.

Vissa av våra vanligaste gester i Sverige kan uppfattas som stötande i andra länder.

Här är en liten guide till vad du ska undvika att göra i våra vanligaste turistländer.

Har du varit med om att den gemytlig stämningen på semesterresan plötsligt – och oförklarligt – byts mot osäkerhet eller rent av aggressivitet?

Vi svenskar är ett av de folk i världen som reser mest, och de flesta har någon gång gjort bort sig utomlands genom att säga eller göra något fel.

Se till att ha koll

Det gäller alltså att hålla tungan rätt i mun på semestern. Eller kanske snarare hålla händerna rätt.

Små gester som kan te sig vänliga eller oviktiga för oss svenskar, kan uppfattas som mycket oartiga av någon från en annan kultur. Risken är att man hamnar på listan över världens jobbigaste resenärer.

Resetidningen Vagabond har kollat upp vad du absolut inte ska göra  på semestern – här är de värsta missarna.

1. En av våra vanligast gester - tummen upp, är för oss svenskar och stora delar av världen, något positivt. Men både i Bangladesh och Iran är det en otrevlig gest – ett enkelt sätt att bli ovän med lokalbefolkningen. Om du besöker de länderna och vill uttrycka något positivt – säg det. I stället för att göra tummen upp.

2. En gest som för oss inte betyder någonting. Kanske försöker du forma ett gulligt hjärta med fingrarna. Men att rikta dina båda pekfingrar ner i marken, liknas i södra delarna av Italien vid två pistoler. Det är ett sätt att hota, eller markera att du kan, slå ner någon om du vill. Inte så bra för stämningen direkt.

3. För oss svenskar betyder den här gesten ett ”hej”, ett ”hejdå”, eller en glad vinkning. Men att glatt vinka med din öppna handflata och spretade fingrar är inte alls så trevligt som man kan tro. Inte om du är i Grekland i alla fall.

Gesten kallas moutza och betyder ”försvinn” eller ”det är löjligt” och är inte det minsta lättsam, utan snarare seriös och offensiv. Avstå alltså från att vinka i Grekland. Testa ett leende i stället?

4. Thailand är vårt favoritresmål alla kategorier. Vi svenskar reser i tusental till de thailändska paradisstränderna när vintervindarna river här hemma.

Vill du umgås med lokalbefolkningen finns det en del kulturskillnader du bör tänka på för att inte verka oartig.

Du behöver tillexempel tänka på vad du gör med dina fötter.

Eftersom de är den lägsta kroppsdelen anses de både orena och ofina.

Att peka eller flytta på något med fötterna är därför väldigt oförskämt.

5. Svenskarnas nya charterparadis nummer ett är fredligt och turistvänligt.

Men det kan inte skada att hålla lite koll på hur du gestikulerar med dina fötter.

I Turkiet är det oartigt att peka med fötterna eller skosulan på något, så var noga med att bara använda dina händer när du ska visa något – peka inte med foten.

6. Ett lite härligt  ”peace-tecknen” kan man väl våga sig på överallt i världen? Hippie freedom?

Nej inte riktigt överallt. I Storbritannien betyder ett omvänt segertecken – att forma ett v med pek- och långfingret med handflatan mot dig – detsamma som att räcka fingret åt någon.

Här gäller det att hålla handen åt rätt håll för att det fredliga budskapet inte ska bli det motsatta.

Publisert: