Piloterna sov – flygvärdinna stängde av autopiloten

Av: 

Kristin Westesson

Resa

Skräckresa för 166 passagerare när planet tappade höjd

De två piloterna blev trötta, ställde in autopiloten – och lät två av flygvärdinnorna flyga planet medan de själva tog en tupplur i business class.

Katastrofen var skrämmande nära när en av flygvärdinnorna råkade slå av autopiloten.

Det händer att piloter somnar på jobbet, men vanligtvis sitter de i alla fall kvar i cockpit.

På Air Indias flygning mellan Bangkok och New Delhi i mitten av april riskerades 166 människors liv när piloterna ombord en Airbus 321 valde att lämna cockpit för att vila en stund i business class. På plats bakom spakarna satte sig i stället två flygvärdinnor som en av piloterna instruerat ett par minuter hur man flyger ett flygplan, skriver tidningen The Times of India.

Planet började falla

Efter 40 minuter råkade en av flygvärdinnorna, av misstag, komma åt autopiloten – som stängdes av och flygplanet började snabbt tappa höjd. De väckte de sovande piloterna som tvingades rusa tillbaka till cockpit för att ta kontroll över situationen som äventyrat livet för samtliga ombord planet.

Avstängda från jobbet

Autopiloten på ett flygplan håller rätt höjd, kurs och i bland fart, och flyger längs den förprogrammerade färdvägen. Det är en maskin som kan sluta fungera och som därför hela tiden måste övervakas av piloter. Piloterna har ju också till uppgift att hålla kontakt med flygledarna som plötsligt kan ge ny information som kan kräva att autopiloten behöver programmeras om.

Såväl de två piloterna som flygvärdinnorna har nu blivit avstängda från sina jobb och en källa från Air India säger till The Times of India att "de har hånat flygsäkerheten".

Publisert: