"Upptäck vår ljuvliga ö"

RESA

"Kung Keno" vill få folk att hitta till det okända Gotland

Foto: MATS HEMLIN
"Kung Keno", Tommy Wahlgren, bor i Visby men tar sig gärna till platser dit turisterna inte kommer. Han ger gärna andra besökare samma råd. "Ge dig av från allfar vägen", säger han.

En lång parad av kändisar, ett hektiskt nattliv och en knökfull strand vid Tofta - är det så du föreställer dig Gotland?

- Tänk om. Ge dig av från allfarvägen och upptäck vår ljuvliga ö, säger Tommy Wahlgren, 59.

Som representant för Svenska spel och de tv-sända dragningarna av Keno har Tommy Wahlgren blivit något av "Kung Keno" med svenska folket.

- Det är bra att vi förknippas med stället som skeppar iväg massor av pengar till fastlandet, skämtar Tommy Wahlgren.

Bor innanför ringmuren

Han är född i Lokrume, en liten plats på norra delen av ön, och har blivit Gotland trogen.

- Nu bor jag innanför ringmuren i Visby, men tar mig gärna till platser där turisterna inte trampar på varandra, säger han.

Om Tommy Wahlgren ska visa en förstagångsbesökare runt på Gotland har han följande tips.

-Jag visar Skansudd, resterna av den fornborg som ligger cirka en halvmil norr om Visby. Sedan bär det av till något av de hundratals gamla fiskelägen som finns här. Ett av mina favoritställen heter Djupdy och ligger på sydöstra Gotland.

- Njut också av det gotländska änget - de ängsmarker som nu vårdas av Hembygdsföreningen.

Den gotländska sommarsäsongen är kort men intensiv.

- Ta dig hit på andra tidpunkter. Gotland är mycket vackert under hösten och våren. Det finns massor att göra, från utställningar till konserter och marknader under vintersäsongen, säger Tommy Wahlgren.

3 bra tips

...av Annamari Thorell, marknadsansvarig på Gotlands Turistförening

Vikingaåret

Den 26 februari 2005 är det invigning av vikingaåret som ska firas på många olika sätt. Besök Vikingabyn vid Tofta och få en inblick i gutarnas och vikingarnas vardagsliv och högtider. Byn kommer att fyllas av hantverk, mat, gille, musik, dans och lek och berättelser kring elden fram till 5 mars.

www.vikingabyn.se

www.vikinggotland.com

Vikingapaket till Gotland.

www.gotlandsresor.se.

Njut

Visby har flera åretruntöppna krogar av yppersta klass. Kom hit, ät och drick och kombinera den upplevelsen med promenader längs havet långt borta från bilköer, rulltrappor och stress.

Missa inte pensionat Holm hällar på södra delen av ön eller Tjauls i Visby som erbjuder mat och övernattning utöver det vanliga.

www.holmhallar.se

www.tjauls.se

Stressfri golf

På Gotland finns sex golfbanor och efter högsäsongens slut är det garanterat fritt från köer och stress att spela sig runt. En favoritbana är Kronholmen i Västergarn tre mil söder om Visby.

www.golfgotland.se

GOTLAND

Sture Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM