Danmark kan hotas av massturism

Billiga flygresor och en växande medelklass har lett till att allt fler länder i världen fått problem med massturism.
Nu har Danmark seglat upp på listan över välbesökta länder, i år kommer man ta emot ett rekordstort antal turister.

De flesta känner till att Medelhavsländerna kämpar med massturism som påverkar allt från arkitektur och sevärdheter till överfulla stränder och problem med lag och ordning, oftast på grund av fulla turister. Spanien och Italien är två länder av många som infört stränga turistlagar.

Nu har Danmark seglat upp som ett land som kan hotas av massturism. Förra året tog landet emot 28 miljoner turister, vilket ska sättas i proportion till antalet invånare som ligger på 5,8 miljoner människor. Danmark ligger på plats fyra på ett index Intrepid Travel, som visar vilka nationer som lider av massturism i dag. Indexet är baserat på antal turister per capita.

Danmark väntas få ett rekordstort antal besökare i år.
Danmark väntas få ett rekordstort antal besökare i år.

Sport och kultur

Enligt Bloomberg beräknas Köpenhamn att öka sitt besökstal med fyra procent varje år fram till 2020, rapporterar amerikanska Travel and Leisure. Årets förväntade rekordsiffra när det gäller antalet besökare förklaras delvis med det varma vädret och att Köpenhamn var värd för VM i ishockey i maj. Dessutom är staden känt för sin design, arkitektur och matkultur. Den prisbelönade restaurangen Noma anses vara en av de bästa restaurangerna i världen.

Tidigare i år ansökte turistorganisationen VisitDenmark om att begreppet ”hygge” ska tas upp på FN:organet UNESCOS världsarvslista.

– Det är faktiskt så att ”hygge” har varit en buzz eller boom ute i världen de sista åren. Det är såklart spännande, när man arbetar med att marknadsföra Danmark. Men det är också relevant eftersom turister i hög grad väljer Danmark på grund av den här stämningen. Att man kan komma nära folk och allt det där som ingår i ”hygge”, säger Anja Hartung Sfyrla, affärsutvecklingschef hos VisitDenmark, till danska TV2.

Publisert:

LÄS VIDARE