All inclusive - såhär fungerar det

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

All inclusive finns på många hotell runt om i världen.
All inclusive finns på många hotell runt om i världen.

Resa | All inclusive

Frukostbuffé, en glass innan lunch, middag vid poolen och en drink på kvällen - utan att behöva tänka på priserna. Det är all inclusive. Men vad ingår egentligen? Och hur mår turistorterna när människor väljer all inclusive? Här är svaren.

Ända sedan 50-talet har människor lockats till bekvämligheten med all inclusive. Intresset för fenomenet har både ökat och minskat sedan dess, men än i dag är det ett populärt sätt att skaffa extra avslappning på semestern. Lina Eklund, PR-specialist på Resia, har märkt av ett ökat intresse för resorna med all inclusive.

– Jag tror det främst beror på att det är bekvämt och smidigt, och att det är enklare att beräkna sin resebudget. Semestra utan plånbok helt enkelt, säger Lina Eklund.

Allt inkluderat - nästan

All inclusive betyder just allt inkluderat och så är det - nästan. Mat, dryck, glass och kaffe är ofta inkluderat i priset när du bokar en all inclusive-resa, och ibland ingår även utflykter. Men det är inte alltid som alla drycker och maträtter ingår. Exempelvis kan det vara så att vissa alkoholhaltiga drycker inte ingår, eller att du får köpa din egen frukost om du råkat sova för länge och missat serveringen. Enligt Airtours går det inte heller alltid att garantera specialkost, speciellt inte på hotell med mindre utbud.

Stor variation

Vad som ingår och inte i all inclusive varierar. Generellt sett är det så att ju fler stjärnor hotellet har, desto mer är inkluderat. Många resebyråer och hotellkedjor har olika grader av all inclusive och Ving har valt att kalla viss all inclusive för enkel, vilket innebär att utbudet av mat och dryck är begränsat samt att det endast serveras på vissa tider av dygnet. Ett annat exempel är vad Airtours kallar för ultra all inclusive - där det bland annat kan ingå spabehandlingar eller måltider på hotellets à la carte-restaurang, men även här kan vad som ingår variera beroende på hotell.
Ofta är det buffé som gäller vid all inclusive, och det brukar vara internationell mat som går att välja. Vissa hotell har dock valt att kombinera internationell och lokal mat, så är det exempelvis på Apollos grekiska hotell med all inclusive.

Ofta är det buffé som erbjuds när du bokar all inclusive.

Kontroll på utgifterna

Om du vinner ekonomiskt på att boka all inclusive eller inte är svårt att säga. Det kan bero på allt från hur billigt det är på orten du ska besöka till hur mycket du äter. Ving beskriver all inclusive som passande för barn och ungdomar som äter mycket. Och det är framför allt barnfamiljer som lockas av all inclusive.

– Hela familjen är nöjda och kan äta och dricka när de vill, säger Lina Eklund.

Men en sak som är säker, det är att du har mer kontroll på utgifterna när du bokar all inclusive. I alla fall på utgifterna för mat och dryck, vilket kan kännas betryggande för vissa som gärna har kontroll över budgeten.

Sista minuten

Resor med måltiderna inkluderade går även att boka i sista minuten. Exempelvis har Solresor en egen sida för sista minuten-resor med all inclusive och samma sak gäller för Apollo. Det finns visserligen risker för att hotellen med all inclusive är fullbokade, men det är ju värt ett försök.

Begränsad till hotellet

Ett problem med all-inclusive är att resenärerna tenderar att bli begränsade till hotellet. Resenärerna är såklart fria att röra sig utanför hotellet, men om du har betalat för all inclusive kanske du inte är lika sugen på att betala för en middag utanför hotellet eller en lunch under dagsutflykten. Om du bara vill slappna av under semestern kanske det inte gör någonting, men om du vill uppleva platsen du reser till kan begränsningen kännas tråkig.

Problem för lokalbefolkningen

Att resa med all inclusive kan vara skönt och enkelt - men det kan också ha en negativ inverkan på området du reser till. När turisterna stannar på hotellet så får inte den lokala marknaden ta del av turisternas pengar, då många stora hotell har utländska ägare. När du däremot reser utan all inclusive och äter, dricker, shoppar och letar efter underhållning ute i samhället så kommer en del av dina pengar in i den lokala marknaden. Om du ändå väljer att boka all inclusive för enkelhetens skull så kan du välja att köpa souvenirerna, solkrämen eller mellanmålet utanför hotellet - så får du kanske se någonting nytt också.

Publisert:

LÄS VIDARE

Här hittar du bästa resklippen på Black friday

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | All inclusive

Hotell

Resor

MER OM RESA

Förbud mot fri alkohol på all inclusive-hotell på Mallorca

Här är vinterns mest populära all inclusive-hotell

Grekland larmar om massturism: ”Vi klarar inte fler turister”

Hit reste svenskarna helst i sommar

Här är Spaniens bästa all inclusive-hotell

Amsterdam har fått nog av turister: vill införa restriktioner

Berghagen: ”Svenska tjejer går bananas”

Vinterns populäraste all inclusive-hotell

Här har turismen mött bakslag i Europa

Turisternas roligaste och konstigaste frågor

Därför hatas vi i semesterparadisen

Charterresorna minskar till populära semesterön

Rekordår för flygförseningar - ”Anmärkningsvärt”

Här är de billigaste resorna just nu

Sju spännande resmål med underturism

Afternoon tea i London - här är 10 favoriter

Airbnb slår tillbaka: ”Bidrar inte till massturism”

Semesterns största bluffar - och hur de kan undvikas

Vanligaste turistsjukdomarna – och hur de kan undvikas

Elbilssemester och veganresor trendar 2020

Turistfavoriterna där resekassan räcker längre

Alla tänker på miljön – men få gör något

Här hittar du bästa resklippen på Black friday

Tipsen: därför ska du besöka Afrikas minsta land