Käka en macka på gatan – få 5 000 kr i böter

Av: 

Jenny Alexandersson

Nu förbjuds turister att äta lunch på gatan i Florens.

Foto: Getty

Resa | Italien

Florens sätter ner foten mot lunchsnaskande turister som skapar folksamlingar i centrum.
Nu införs dryga böter för den som trotsar matförbudet.

En macka i handen kan vara räddningen för en hungrig turist på språng. Men besöker du Florens bör du vara uppmärksam mot en ny lag som förbjuder folk från att äta på gatan. Myndigheterna har tröttnat på att vissa gator blir nedskräpade och igenkorkade av folk som sitter och äter nära snabbmatställen och kiosker.

– Som det ser ut nu så kan invånarna knappt komma in i sina fastigheter på grund av att turister sitter och äter på deras trappsteg, säger Florens borgmästare Dario Nardella till Express.

Butiksägare misshandlad

Lagen skapades efter att en lokal affärsinnehavare blev slagen av spanska turister efter att han bett dem att sluta med sin picknick vid ingången till butiken.

Om du blir påkommen med att äta på gatan mellan klockan 12.00-15.00 och 18.00-22.00 vid fyra gator i närhet av Uffizierna och Palazzo Vecchio kan du få böta mellan 150 och 500 euro. Den högsta summan motsvarar nära 5 200 svenska kronor.

Dario Nardella kritiserar de ätande turisterna och har gjort ett inlägg på sin Facebooksida där han beskriver lagen som avskräckande.

– Turister är och kommer alltid att välkomnas som våra gäster, och här kan de njuta av våra gastronomiska specialiteter, men de måste agera på samma civiliserade sätt som de skulle göra hemma.

Varningsskyltar

Butiks- och restaurangägare har satt upp skyltar på engelska och italienska för att varna turisterna. Borgmästaren var själv ute och delade ut lappar med de nya reglerna till smörgåsförsäljare och snabbmatsrestauranger, skriver Express.

– Den nya lagen är inte riktad direkt mot turister i allmänhet, men till outbildade besökare som sitter på gatorna med sin lunch, säger Nardella till The Times.

Lagen gäller fram till 6 januari nästa år. Florens har precis som många andra populära europeiska städer fått se en stor ökning av turister. 2017 registrerade de 10 miljoner övernattningar under året, jämfört med åtta miljoner 2012. Förra sommaren beordrade Dario Nardella sina medarbetare att hälla vatten på stadens kyrktrappor för att hindra turister från att sitta där och äta och skräpa ner.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

LÄS VIDARE

235 tips till Florida i en guide med alla nya måsten

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Italien

Turism

MER OM RESA

Turister i Venedig kan tvingas böta

Paris förbjuder turistbussar i centrum

Skottland vill införa turistskatt