3 måsten i Budapest

Beundra Slottshöjden, strosa längs shoppinggatan Vaci ­Utca och ta en tur på Donau.

Sedan har du åtminstone tre saker kvar på ”att ­göra-­listan” i Ungerns huvudstad: bada, fika och ­besöka saluhallen.

Välkommen till Budapest, när det är som bäst.

Foto: Café Gerbeaud.

1. GÅ PÅ KONDIS

I Budapest har alla fika­sugna en rad ­klassiska konditorier att välja mellan. Vill du ha högt i tak, diskreta servitörer, lååånga kakdiskar och gigantiska kristallkronor går du på Café Gerbeaud, en institution bland stadens konditorier och ett av ­Europas vackraste. Vid fint väder slår du dig ner på kaféets uteservering som sprider ut sig på Vörösmarty-torget.

Vill du ha än mer tradition går du på Ruszwurm, nära slottet på Buda-sidan. Stadens äldsta konditori öppnade 1827, och mycket av inredningen är kvar i originalskick. Som disken i körsbärsträ, fylld med gräddbakelser, strudlar och tårtor.

Adresser:

Gerbeaud, Vörösmarty ter.

Ruszwurm, Szentháromság ut 7 (Ruszwurm).

2. DELIKATESSHOPPA

Saluhallen med det inte helt enkla namnet Nagy vasarcsarnok är ett matmecka och ett måste för alla med minsta matintresse. Är du road av arkitektur, eller bara vill ta del av det ungerska vardagslivet, har du hamnat rätt. Inne i den maffiga stålbyggnaden möts du av signalröd salami, dinglande vitlöksflätor, berg av paprikor, rader av det ­söta dessertvinet Tokaji, färg­granna blombuketter – och en symfoni av dofter.

När du suktat tillräckligt tar du trappan en våning upp där det serveras hemlagad gulasch och lokalt vin för en spottstyver.

Adress: Vamhaz korut 1–3 (på Pestsidan av Szebadsag-bron som går till Géllert-badet).

3. GÅ OCH BADA

Budapest har en lång badtradition, och allt från moderna spahotell till gamla kommunala badhus att välja mellan.

Ett av de vackraste – och ­populäraste – bland turister, är Géllert. Hit kan du gå bara för den fantastiska art nouveau-interiörens skull.

Här finns 13 olika pooler och separata termalbad för kvinnor och män. Du kan också boka alla tänkbara behand­lingar, som massage utförd av bastanta ungerska damer.

Men det allra bästa är det enklaste: att sjunka ner i det varma vattnet och känna hur kroppen tinar under det mosaikdekorerade taket.

Adress: Kelenheggyi út 4 (intill Hotell Géllert på Budasidan).

Pris: 120 kr för badentré (lämnar du badet inom tre timmar får du tillbaka en del av entrén), 30 minuters massage 130 kr.

Mer info här!

ARTIKELN HANDLAR OM