”Jag avskyr sol och semester”

Publicerad:
Uppdaterad:

Ryanair-chefen Michael O Leary i exklusiv intervju om framgång, pengar och papparollen

Foto: Stefan MATTSSON
Ryanairs huvudkontor ger mer en känsla av tv-serien ”The Office” än av ett framgångsrikt flygbolags högkvarter. Det är en av orsakerna till framgången. ”Slösa inte pengar – på någonting”, säger Michael O Leary.

DUBLIN

I går redovisade lågprisflygbolaget Ryanair flera miljarder i vinst.

I år igen.

Aftonbladet Resa åkte till Dublin för ett exklusivt möte med mannen bakom framgångarna – kände och ökände Michael O’Leary.

Fem minuters promenad från Dublins flygplats ligger Ryanairs huvudkontor.

Det är inte svårt att hitta, men vi går ändå förbi huvudentrén två gånger innan vi förstår att det faktiskt är ingången. Det ser ut som en bakdörr till något lager.

Innanför finns en reception. Mattorna är fläckiga, färgen lite avskavd, möblerna är luggslitna.

Slösar inte med pengar

Efter en stunds väntan kommer Michael O’Leary själv och hämtar oss. Han leder oss upp till ett öppet kontorslandskap i stil med byggnaden i övrigt. O’Learys kontor är visserligen ett glasat rum, men så långt från marmorklädd prestige det går att komma.

– Vi kan inte själva slösa med pengar och sedan förvänta oss att våra passagerare ska resa med lågprisflyg, säger Michael O’Leary.

Han är klädd i skjorta och kostym.

– Jag hade ett möte, säger han ursäktande.

O’Leary, som varit vd för Ryanair sedan 1994 och mer än någon annan förkroppsligar bolagets filosofi, är annars känd för att klä sig i jeans och tröja.

Du har blivit synonym med Ryanairs framgångar.

– Jag är ”the big mouth”, den stora käften, som får all publicitet. Men det finns ett team av folk som jobbar tillsammans med mig.

Ni har tagit bort stolsfickan på flygplanen, möjligheten att fälla sätet, man får betala för incheckat bagage – vad är nästa steg? Väga in passagerarna?

– Vi skulle göra det – men det tar för lång tid att checka in folk på det sättet.

Var detta vad du drömde om när du slutade skolan?

– Nej, jag är inte intresserad av flyg. Det är en av de dummaste affärsverksamheter som finns. Jag ville spela fotboll eller golf, men var inte tillräckligt bra. I stället gick jag på universitet och tog en ekonomisk examen.

Vad är din drivkraft?

– Många saker. När jag slutade högskolan ville jag bli rik.

Är du det då?

– Ja. Jag hade tur.

Hur rik är du?

– Det är en personlig fråga som jag aldrig kommer att svara på.

Förra året uppskattade The Guardian din förmögenhet till 3,7 miljarder kronor.

– Jag äger fem procent av Ryanair och det är värt ungefär 2,7 miljarder kronor i dag. Men det spelar ingen roll hur djävla rik du är. När du väl har de första 500 miljonerna, behöver du aldrig jobba mer.

Varför fortsätter du att jobba?

– För att jag tycker om det här företaget. Det är det enda irländska företaget som kommer att bli Europas största i sin bransch.

– Vi går ut och bankar skiten ur Lufthansa, British Airways och SAS. Det är en del av den irländska mentaliteten. Vi tycker om att slåss med folk. När vi blir fulla, slåss vi. Det här är samma sak.

Tid med barnen

En medarbetare kommer in, utan att knacka och utan att bry sig om mig. Michael lyssnar, tittar på pappren och säger ”kör på”. Snabbt och enkelt – som om Ryanair vore ett litet företag.

Du blev nyligen far – har det förändrat ditt arbete?

– Jag jobbar lite mer nu, som alla fäder med små bebisar gör – om de har något vett. Jag vill tillbringa mer tid med barnen när de är två, tre år och kan gå och prata. Men när de är sju månader och kräks och har smutsiga blöjor?...

Hur många blöjor har du bytt?

– Två. Den allra första på sjukhuset dagen han föddes. Och så en för ett par månader sedan när det var kris.

– Pappor är inte designade för att ta hand om småbarn som kräks och gråter. Vi har bara inte den genen. Kvinnor är lysande på detta. Så – det är bara att erkänna att vi är dåliga på det här och ”fuck off to work” – dra iväg till jobbet.

Kommer du att lämna Ryanair?

– Ja. Jag har inga planer i dag men förmodligen inom tre, fem år när Ryanair är det största flygbolaget i Europa. Då kan vi inte springa runt och kalla Sveriges statsminister för skithög eller EU-kommissionen för en bunt kommunister. Vi behöver ett annat ledarskap i det skedet, någon mer professionell och diplomatisk.

Vart går din drömresa?

– Till min gård i Mullingar. Jag är ingen bonde men jag växte upp på en gård och vill att mina barn ska få växa upp på en gård.

– Jag hatar semestrar, avskyr solsken. Sedan jag gift mig måste jag åka en gång om året. Det gör mig galen.

Är inte det märkligt, för att komma från vd:n för ett av Europas största flygbolag?

– Jo, men jag driver inte Ryanair för att jag vill resa jorden runt.

Kör taxi i bussfilen

Utanför kontoret står hans privata taxi, en svart Mercedes 500 S med taxiskylten på taket och väntar på att få skjutsa hem honom. Den är mycket omdiskuterad på Irland.

– Jag har den för att kunna köra i bussfilen. Det sparar 15–20 minuter varje dag.

Vi tar några bilder på honom. ”Inga tråkiga byråkratbilder”, är hans villkor. Han gör grimaser på alla. När vi är klara frågar han:

– Vart ska ni? Joe skjutsar er.

Och så kliver vi in i baksätet och glider bort från Ryanairs oansenliga huvudkontor.

Taxametern är som tur är inte påslagen.

Fakta/ Michael O Leary

Foto: Stefan MATTSSON
– Jag har den för att kunna köra i bussfilen, säger Michael O Leary om sin privata taxi, som bara Aftonbladet lyckats fånga på bild.

Fakta/ Ryanair

Foto: stefan MATTSSON
Michael O Leary gillar egentligen inte flygplan.
Foto: Stefan MATTSSON
- Pappor är inte designade att ta hand om småbarn som kräks och gråter.

Bo Svernström

Publicerad: