Ta bussen till Medelhavet

RESA

Hela familjen får en vecka i Kroatien för 5200 kronor

1 av 3 | Foto: En bussresa tar visserligen längre tid – men här finns pengar att tjäna.

Inte råd med en charterresa till solen i sommar?

Ta bussen till Medelhavet.

Det kan du spara tusenlappar på – om du har tid.

När paketresorna, där man plockar ihop sin semester med resa och boende själv, blir allt mer populära ser bussbolagen sin chans. Nu står även rena sol- och bad-resor på programmet till sommaren.

Kroatien populärast

Klassiska resmål som Spanien och Italien finns i turlistan, men det verkligt stora resmålet för bussbolagen är Kroatien.

– Det beror mycket på priserna. I Kroatien och Slovenien får man mycket för pengarna. Många hotell renoverades efter kriget, så det är bra kvalitet till låga priser, säger Mats Ölvemark på Ölvemarks Holidays.

En vanlig chartervecka för två vuxna och två barn med flyg till Kroatien, med boende på lägenhetshotell, går på knappt 24 000 kronor om man reser i början på juli. Motsvarande resa med till exempel Karlsson buss kostar 13 300 kronor för samma familj.

– Det är helt klart barnfamiljer och ungdomar som är våra stora kunder. Det finns en liten grupp flygrädda, men de är inte så många, säger Mats Ölvemark.

Fast det gäller förstås att inte ha bråttom. Det spelar ingen roll hur man räknar med transfer till och från flygplatser och annan dödtid – bussresan tar mycket, mycket längre tid än charterflyget.

Främst södra Sverige

Det är främst de som bor i södra Sverige som bokar bussresor. Då kliver man ombord tidigt på morgonen och är framme till lunch nästa dag.

– Och bussarna är fantastiskt mycket skönare än en flygstol, säger Mats Ölvemark.

Reguljär busstrafik till Europa

Foto: Klicka på bilden för förstoring.

Sara Berggren

ARTIKELN HANDLAR OM