5 skäl att hatälska Ryssland

RESA

...enligt Sture Olsson, reporter på Resa och tidigare Aftonbladets korrespondent i Moskva.

1. Trafiken

Det är en slags frihetskänsla att strunta i nästan allt vad trafikregler och poliser heter. De förväntar sig nämligen en kontant muta - betala och kör efter dina egna regler!

2. Logiken

"Om du letar efter logik - sorry, fel land", sa ofta min holländske kollega i Moskva. Där, liksom i

S:t Petersburg, har saker och ting förändrats. Men åk ut på vischan - och det är fortfarande mest sannolikt att du hittar tvättmedel i radioaffären, parkettgolv i livsmedelsaffären, kläder i bokhandeln. Och sprit överallt.

3. Expertisen

Ryssarna har varit först och störst och bäst med allt - och de tror på dessa teser som har sina rötter i den monumentala propagandan. En rysk kompis hävdar med en dåres envishet att Djungelboken skrevs av en rysk författare; att Alla Pugatjova är större i världen än Abba - och att Lada är en kvalitetsbil.

4. Babusjkor

Söta? Inte i verkligheten. Kan inte räkna hur många gånger jag blivit utskälld av okänd babusjka bara för att jag råkat vara utlänning, försökt vara artig och hållit upp dörren på väg in eller ut ur en affär - eller för att jag gått barhuvad mitt i vintern.

5. Byråkratin

Regler skapas efter principen "ingenting får vara enkelt". Det som gällde i går är nytt i dag. Bestämmelser har undantag, men undantagen gäller bara ibland och bara under vissa omständigheter...på vissa dagar.

Aldrig mer

...säger den resenär som har försökt sig på att söka visum till Ryssland på egen hand, utan att betala för hjälp från resebyrå. Inget att rekommendera.

ARTIKELN HANDLAR OM