En snopp kaffe, tack!

Publicerad:
Uppdaterad:

Bar på Sicilien lockar med lemmar

1 av 2 | Foto: karin oddner
På Bar Turrisi finns det manliga könsorgan avbildade lite överallt, exempelvis på möblerna.

Snoppar vart man än vänder sig.

Den lite skumma upplevelsen får man på Bar Turrisi på Sicilien.

RESA har varit där.

Byns äldre kvinnor vägrar att gå hit. Och en grupp amerikanska turister försökte stjäla barens parad-snopp – en bjässe i trä på cirka tio kilo.

På Siclien har erövrare lämnat sina spår sedan urminnes tider. Här, i den lilla bergsbyn Castelmola, ligger världsberömda Bar Turrisi där spåren består av snoppar i alla storlekar och former.

Inredningen är inspirerad av grekisk fruktbarhetsmytologi och lämnar ingen oberörd.

När barens grundare, den nuvarande ägarens far, kom hem från andra världskriget försökte han sig på att göra vin och driva en liten affär. Resultatet blev Vino alla Mandorla, ett vitt vin med mandel, aromatiska örter och essenser av citrus.

Affären blev en populär bar och när sonen tog över bestämde han sig för att låta den ha ett fallos-tema, inspirerat av den grekiska mytologin där männen lär ha planterat sina grödor med sitt eget privata redskap.

Baren, fyra våningar hög med en spektakulär takterrass med hänförande utsikt över Medelhavet och Etna, lockar nu besökare från hela världen.

Bar Turrisi är inte ett ställe för pryda. Handtaget på toalettdörren är en fallos, en detaljrik sådan – och när man vrider på kranen är det pungkulor man kramar. Kaklet på toa förevigar en orgie.

Inredningen är konsekvent inkonsekvent med udda stolar och ett makalöst utbud av dekorationer. På en av terrasserna är fontänen en jättelik fallos, på ett bord en tung träfallos, på ett sidobord är lampfoten en snopp i givakt.

Bar Turrisi är känt för sitt mandelvin, men man kan även prova glasscoupen Erotica eller varför inte Afrodisiaca? Månne har någon glad svensk turist tipsat om drinktiteln Turrisi´s knull.

Det låter vulgärt, men med utsikt över byns dom, som ligger granne med baren, Medelhavet och Etna känns det nästan lite sofistikerat att sippa mandelvin omgiven av idel snoppar.

Här ligger baren

Catarina Rolfsdotter-Jansson (resa@aftonbladet.se)

Publicerad:

MER OM RESA