Betalade för lyx – fick bo i källaren

RESA

Johan Olérs och Malin Bustad fick varken havsutsikt eller balkong

Foto: Johan Olérs och Malin Bustad hittade något kletigt i sängen när de skulle lägga sig. ”Det var en gammal mjukost eller något liknande. Då ringde vi Apollo och sa att vi hade fått nog”

Johan Olérs och Malin Bustad betalade extra för havsutsikt på semestern.

Men någon havsutsikt blev det aldrig.

De hamnade först på fel hotell. Sedan i en källare.

– Det är nog bland de sämsta semestrarna vi varit på i hela vårt liv, säger Malin och Johan.

Johan Olérs, 31, och hans sambo Malin Bustad, 32, hade tänkt lyxa till det ordentligt när de skulle semestra i Platanias på Kreta under senhösten. De beställde resan genom Apollo och var väldigt exakta om vad de ville ha för standard. De hade betalat 4?000 kr extra för havsutsikt och stor balkong.

Foto: Den vackra byn Platanias.

– Vi ville ha just det rummet som man kunde se i resekatalogen. Det spelade ingen roll att det kostade extra, vi var villiga att lägga till pengar för att verkligen få det vi ville, berättar paret.

Bekräftelsen från Apollo beskrev att en tvårumslägenhet bokats med balkong/terrass.

Väl på plats i Platanias blir de avsläppta vid ett lägenhetshotell bredvid det hotellet som de sett bilder på i katalogen.

De får vänta i flera timmar på att rummet ska städas och den särskilt beställda havsutsikten var utbytt mot en bakgata.

– Det var så fel det bara kan bli. Det var inte ens rätt hotell. Det var definitivt ingen 4 + standard vilket vi hade beställt och betalat för. Och det fanns inte en möjlighet att se havet från lägenheten. Vi kontaktade Apollo och refererade till bokningen. Vi är blåsta, säger Johan besviket.

De fick besked att de skulle reklamera händelsen när de kom tillbaka till Sverige.

Tv:n fungerade inte i lägenheten, det fanns inget varmvatten i kranarna och när de skulle gå och lägga sig hittade de något kletigt i sängen.

– Det var gammal mjukost eller något liknande. Då ringde jag Apollos guide och sa att vi hade fått nog.

Först då fick de byta från lägenhetshotellet med utsikt mot bakgatan till hotellet de bokat från början. Det var bara det att rummet hotellet erbjöd Johan och Malin låg i källaren med en betongvägg som utsikt.

– Man såg ingen skillnad på om det var dag eller natt. För oss rök en semestervecka då vi fick sitta i en källare. Vi blev jäkligt nedstämda. Det var kolsvart även på dagen, säger Johan som nu bara kan skratta åt eländet.

Paret betalade totalt 8 500 kronor för alla tillägg för terrass och havsutsikt. Det var dubbelt så mycket som deras grannar betalt. Kompensationen från Apollos reklamationsavdelning blev 2?000 kronor.

– Det är ett hån, det kommer man inte utanför Sveriges gränser för. Vi känner oss rejält överkörda, rånade och illa behandlade, säger Johan.

Två månader tog det för Apollo att behandla den reklamerade resan och Mats Dahlqvist, marknadsdirektör på Apollo, berättar att han känner till fallet.

– Den muntliga kommunikationen är viktig och det finns alltid risk för att det blir fel. Och i det här fallet är det uppenbart att det gått riktigt snett. Kunden och bokaren verkar ha pratat förbi varandra och vi ska titta på deras fall nu, säger han.

Hur vet man att man verkligen får det man beställt när man kommer fram till resmålet?

– Det ska framgå av de handlingar man får hem. Därför är det viktigt att resenären noga läser igenom pappren före avresan. Ibland kan det vara ganska långa beskrivningar och tillägg, men det är bara för att vi ska vara på den säkra sidan att kunden verkligen förstår vad det är man har beställt och inte. Resehandlingarna är utformade för att skydda resenären mot obehagliga överraskningar.

Kommer paret att bli kompenserat?

– Vi ska titta på just detta separata fall och huruvida de kommer att få ersättning. Vi kommer naturligtvis att ha en dialog med dem. Vi tycker att man ska höra av sig till oss om man inte är nöjd med sin resa. Inget ska vara oklart. Vi samarbetar med Allmänna reklamationsnämnden för att minimera oklarheter i samband med semesterresan, säger Mats Dahlqvist.

Så gör du när du bokar semesterresan

Agneta Elmegård