Försvagad krona ger sämre semesterkassa

Svagare svensk valuta leder till dyrare semester.
Svagare svensk valuta leder till dyrare semester.

Svenska kronan har tappat i värde.
Jämfört med många valutor är den svagare än på mycket länge.
Semesterresan till många länder blir dyrare.

Svenska kronan har tappat i konkurrenskraft sedan början av oktober. Valutaindikatorn vittnar om att vi plötsligt får mindre för semesterpengarna. Mellan fyra och sex procent på många populära resmål.

Stabila resevalutor

– Kronan har försvagats mot de flesta valutor under senare tid men på årsbasis är det ändå bara ett hack i en annars jämn kurvan, säger Tom Friberg, kommunikationschef på Forex Bank som åt Aftonbladet studerat valutorna i de mest populära svenska semesterländerna.

Mest stabila resevalutor för oss svenskar är det i Mexiko, Sydafrika, Dominikanska Republiken, Australien, Vietnam, Gambia och Turkiet.

Två avgörande orsaker

I dagarna hamnade eurokursen på över 10 kronor. Det skedde i samband med det amerikanska presidentvalet förra året. Och längre tillbaks i tiden får man söka sig ända till 2010 för att hitta euron på över 10 kronor.

– Anledningen beror på två orsaker, eller en orsak som har flera konsekvenser, säger Tom Friberg och syftar på den oro för konsekvenserna av en inbromsning på den svenska bostadsmarknaden. En anledning som bidrog till att den svenska kronan försvagades den 9-10 oktober.

Drömresan blir av

En annan anledning är de inflationssiffror som publicerades den 14 november, som också delvis baserade på fallande bopriser.

– Våra tidigare undersökningar visar att valet av resmål påverkas endast till viss del av valutan. De spontana infallen kan bli fler respektive färre, men har man drömt om att åka till en viss destination så gör man det ändå, säger Tom Friberg.

Publisert:

LÄS VIDARE