Fyra måsten runt Luxor

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Resa | Egypten

I vinter åker över 50 000 svenskar till Hurghada för att njuta av solen och Röda havet. Men genom att åka fyra timmar bort med bu?ss kommer du 4000 år tillbaka i tiden – till det antika Egypten i Luxor. Här är fyra saker du inte bör missa i staden vid Nilen.

1 KARNAK

Gigantiskt tempelkomplex tre kilometer norr om Luxor, som var en del av den antika huvudstaden Thebe. Det första templet började byggas här för nästan 4000 år sedan, och varje farao har under åren gjort sina tillbyggnader. Mest känt är Amuntemplet, med resterna av den 105 meter långa kolonnkantade hypostylhallen. När man går bland faraostatyer, tempelruiner och alléer av sfinxer får man en fläkt av det antika Egypten.

2 HATSCHEPSUTS TEMPEL

Mäktigt tempel vid foten av de maffiga kalkstensklipporna mellan Konungarnas och Drottningarnas dalar – delvis urhugget direkt ur berget. Dröm dig tillbaka till tiden då kärleksgudinnan Hathor dyrkades här – och när drottning Hatschepsut (1490–1468 f Kr) som en av få kvinnor

någonsin styrde Egypten.

3 KONUNGARNAS DAL

Den här dalgången i öknen på Nilens västra bank sågs länge bara som död sand och berg. Men sedan upptäckte man att dalen var en enda stor 3 000 år gammal kunglig gravplats. Här lät faraonerna i de 18–20:e dynastierna (1575–1087 f Kr) bygga underjordiska klippgravar för att skydda sina döda kungar från gravplundrare. Mest känd är den minsta graven – Tutankhamuns – som är den enda som plundrarna missade. I dag kan du vandra runt i den heta ökensolen mellan de 65 upptäckta gravarna, och gå ner i några av gravk?amrarna. Drottningar och kungabarn begravdes i granndalen Drottningarnas dal.

4 SEGLATS PÅ NILEN

Efter en dag av tempelturism är det skönt att bara luta dig tillbaka och njuta. Ett av de bästa sätten är att ge dig ut på en solnedgångsseglats på Nilen i en felucca, en traditionell arabisk båt. Gör upp om ett pris med en kapten i hamnen – och glid sedan fram längs den lugna palmkantade floden och se himlen explodera i färger. Mmm.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN