Fem måsten i Istanbul

Av: 

Johan Furusjö

Resa | Istanbul

Västra halvan ligger i Europa. Den östra i Asien. I Istanbul trängs dunkadunka och islam tillsammans i en härlig kulturkebab.

Här är fem "måsten" i den turkiska tiomiljonersstaden.

1 Moskéerna

Böneutropare, minareter och doften av vattenpipor?… För en vintertrött svensk är Istanbul verkligen exotiskt. Börja i stadsdelen Sultanahmet, Gamla stan. Gå till Sultanahmet-torget – och du befinner dig mittemellan Istanbuls två mest kända moskéer, Hagia Sofia och Sultanahmet-moskén, också kallad Blå moskén(bilden). Hagia Sofia byggdes som kyrka redan på 500-talet, men gjordes om till moské. Häpna över de vackra byggnaderna och deras minaret – och besök minst en av moskéerna. Av med skorna!

2 Nattlivet

Mycket av utelivet i Istanbul är koncentrerat kring Taksimtorget i den moderna delen av staden. Kolla in folkmyllret längs gågatan Istiklal Caddesi, botanisera bland barerna och klubbarna på tvärgatorna. Myllret av festande Istanbulbor på gott humör får du på köpet.

Pr?ova gärna ett glas raki – aniskryddad sprit som smakar ungefär som grekernas ouzo.

3 Basarerna

Bege dig till

Kapali Çarsi, Stora basaren i Gamla stan. Fynda bland de 4?000 butikerna med mattor, smycken och magdanstillbehör – eller njut bara av stämningen. Koppla av med ett glas te eller turkiskt kaffe på ett marknadskafé. Fortsätt nerför backen till Misir Çarsisi (Egyptiska marknaden), och sug in dofterna av spännande kryddor och torkad frukt.

4 Haremet

Topkapi-palatset var de ottomanska sultanernas residens från 1400- till 1800-talet. Nu kan du själv se det myto?m?spunna haremet där upp till 500 kvinnor, barn och eun?ucker bodde. Spana in guldet och den vackra mosaiken på väggarna. Ett tjugotal av de 300 rummen är öppna för allmänheten.

5 Åk till asien

Vattendraget Bosporen

delar staden i dess västra (europeiska) sida och dess östra, som ligger i Asien. För en tia kan du göra världens antagligen billigaste interkontinentala resa. Gå ner till kajen i Sultanahmet och hoppa på färjan till Üsküdar. Färden över Bosporen från Europa till Asien tar bara 10–15 minuter. Koppla av och strosa runt längs strandpromenaden i Üsküdar innan du åker tillbaka till Europa.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Istanbul